joi, 8 septembrie 2016

Ministerul Sanatatii procedeaza ca in vremurile de aur

Ministerul Sanatatii a descoperit 4 firme care desfasoara activitati ilegale in incinta Spitalului de Oftalmologie cu sprijinul managerului Monica Pop
 
Cu toate acestea, Ministerul a refuzat categoric sa dezvaluie numele firmelor implicate

In acest caz, voi face eu public numele celor patru firme tainuite de minister in comunicatul de presa:

  • MONONA GROUP TRADING INT SRL (cabinet privat)
  • MIDAVI SERV SRL (comert de cristaline si alte produse medicale)
  • SC PRINDCOM SRL (farmacie)
  • SC RA INTERNATIONAL OPTIC SRL (atelier optica medicala)
Poate asa ministerul va intelege ca cenzura informatiilor este inutila, mai ales cand se ascund infractiuni.


In data de 06.07.2016, Ministerul Sanatatii emitea un comunicat de presa prin care aunta principalele nereguli gasite de catre Corpul de control in urma anchetei efectuate la Spitalul de Oftalmologie. Astfel, au fost identificate nu mai putin de 4 firme care desfasurau in mod ilegal activitate comerciala in incinta spitalului.

Din pacate, chiar si in aceasta situatie, Ministerul face tot posibiliul sa protejeze incalcarea legii, ascunzand informatii esentiale fata de public. Practic, Ministerul a procedat exact ca in vremea Epocii de Aur, cand orice informatie incomoda pentru stat era cenzurata.

Astfel, Ministerul a refuzat categoric sa dezvaluie numele firmelor, pretextand in mod ridicol ca "informatia nu rezulta din activitatea ministerului", cu toate ca se gasesa chiar in raportul lor.

In cele ce urmeaza voi repreduce comunicatul ministerului, inserand acolo unde este neecsar informatiile pe care institutia refuza sa le dezvaluie, inclusiv numele firmelor aflate in ilegalitate.

În urma unei acțiuni a Corpului de Control al Ministerului Sănătății au fost constatate mai multe nereguli în ceea ce privește contracte de închiriere între unitatea spitaliceascăși mai multe societăți comerciale.
- În ceea ce privește închirierea unui spațiu destinat unui bufet de incintă, Corpul de Control nu a putut identifica, de exemplu, aprobarea Consiliului de Administrație a DSP București, caietul de sarcini al licitației sau aprobarea Ministerului Sănătății conform HG 517 / 1991.
Este vorba de firma MONONA GROUP TRADING INT SRL, firma care este in acelasi timp si bufet si cabinet medical de consultatii.

De asemenea, în ceea ce privește acest contract, Corpul de Control a identificat două forme ale acestuia - una bătută la mașina de scris, alta scrisă pe un calculator - care diferă una de cealaltă. Astfel, în forma scrisă la calculator lipsește un articol și anume cel referitor la interzicerea subînchirierii spațiului respectiv. Lipsa acestui articol în a doua formă a contractului a dus la subînchirierea ulterioară către o altă societate.
  Aici este vorba de contractul se subinchiriere semnat intre firmele MONONA GROUP TRADING INT SRL si MIDAVI SERV SRL, ambele avand aceiasi patroni. Conform contractului semnat cu spitalul, firma Monona nu avea voie sa subinchirieze spatiul primit altei firme.În fine, Corpul de Control a constatat și faptul că, în perioada 2007 - 2011, managerul Spitalului a avut calitatea de angajat al acestei societăți, fapt ce contravine prevederilor Legii 95/2006.

Monica Pop a fost angajata la firma MONONA, fapt care reprezinta o situatie de incompatibiliate si de conflict de interese.- În ceea ce privește un contract de închiriere a unui spațiu pentru un atelier de reparații optică medicală, Corpul de Control a constat că lipsesc de la dosar aprobarea Ministerului Sănătății și a Consiliului de Administrație.

Este vorba de firma SC RA INTERNATIONAL OPTIC SRL.Inițial, acest contract a fost încheiat cu o societate comercialăîn 2002, firmă ce avea să se dizolve în anul 2008 prin decizie definitivă a Curții de Apel București. În 2009, Spitalul încheia un acord cu această firmă dizolvată în 2008 pentru înlocuirea în contractul de închiriere cu o altă societate a acelorași asociați.

Contractul din 2002 a fost incheiat cu firma CORDAY AC PROD IMPEX SRL, firma care avea sa fie dizolvata in 2006 de catre autoritatile fiscale, in urma unor ilegalitati. Ca sa nu piarda spatiul din spital, patronii firmei Corady au facut la repezeala o alta firma, SC RA INTERNATIONAL OPTIC SRL si au transferat in mod ilegal contractul de inchiriere cu spitalul la noua firma, fara sa fie organizata o noua licitatie, asa cum cerea legea.

- În ceea ce privește închirierea unui spațiu pentru înființarea unei farmacii în 1993, Corpul de Control a mai constatat că nu se poate proba respectarea prevederilor contractuale.
Astfel, documentul prevede ca societatea să efectueze o serie de reparații în Spital, dar nu se poate demonstra respectarea acestor obligații. Spitalul nu a putut furniza documente, iar reparațiile nu sunt trecute în evidența contabilă.
Având în vedere constatările controlului, raportul va fi înaintat de Ministerul Sănătății către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru analiza existenței unor posibile fapte de natură penală.

Aici este vorba de firma SC PRINDCOM SRL, firma care a deschis o farmacie particulara in incinta Spitalului de Oftalmologie.

Cenzura este inutila! Mai devreme sau mai tarziu, adevarul iese la iveala, in ciuda eforturilor depuse de autoritati ca sa ascunda informatiile incomode.

Un comentariu: