miercuri, 26 octombrie 2016

O noua "Scanteie": Ministerul Sanatatii

  • Ministerul Sanatatii publica rapoarte false cu privire la implementarea legii 544/2001 (legea liberului acces la informatiile de interes public).
  • De 6 ani de zile, Ministerul minte cu nerusinare: pretinde ca nici o persoana nu a dat in judecata ministerul in baza legii 544/2001 [Link]
  • Ce spune Constitutia: "Autoritatile publice, potrivit competentelor ce le revin, sunt obligate sa asigure informarea CORECTA a cetatenilor".
  • Morala: Sa nu-i credem pe cei din Ministerul Sanatatii nici cand publica rapoarte oficiale.

Va mai aducetiti aminte de vremurile asa-zisei "epoci de aur" comuniste? Si de felul in care eram mintiti pe toate canalele oficiale?

Acolo unde era nevoie cifrele oficiale erau umflate cu pompa, ajustate si cenzurate.  Pe hartie realizeam productii record si depasiri de plan, in timp ce oamenii mureau de foame. "Scanteia", ziarul central al partidului, era mai degraba un mijloc de dezinformare in masa. Statisticile oficiale ne plasau ca fruntasi in toate domeniile economice.
Gunoiul era ascuns sub pres. Nu existau morti sau accidentati la locul de munca. Copiii nu mureau la nastere. Masinile nu aveau defecte de fabricatie. Magazinele nu erau inchise, ci doar "in inventar". Nu existau nereguli. Partidul nu gresa niciodata.

Credeti ca am scapat?

Iata in ce hal a ajuns Ministerul Sanatatii sa minta in rapoartele oficiale legii 544/2001 pentru liberul acces la informatiile de interes public. Rapoartele se gasesc pe site-ul inisterului, dar le puteti descarca direct de aici [2015], [2014], [2012].

Pe scurt, ministerul sustine ca:
- raspunde la 100% din cererile privind aflarea informatiilor de inters public de interes public
- nu exista nici o reclamatie pe aceasta tema
- nu exista nici un proces in care sa fie implicat ministerul in temeiul legii 544/2001


Cu alte cuvinte: zero probleme, zero cetateni neumultumiti, 100% eficienta. Perfectiune absoluta.

Daca veti examina sectiunea C a fiecarui raport, intitulata "Reclamatii administrative si plangeri in instanta", veti constata ca ministerul pretinde, in mod fals, ca nu exista nici o plangere in instanta impotriva ministerului pe tema legii 544/2001, si deasemeena, nu exista nici o reclamatie administrativa.


Desemenea, in sectiunea B, punctul 2, lit. c) si d), Ministerul arata ca nu exista nici un fel de solicitare in baza legii 544/2001 la care sa fi refuzat sa raspunda. Dupa cum vedeti, toate aceste rubrici cu solicitari respinse arata zero.


Cu alte cuvinte Ministerul pretinde ca raspunde la 100% din solicitari sa ca nu exista nici un fel de persoana nemultumita care sa fi dat in judecata ministerul in baza legii 544/2001. Din pacate, informatia este prea frumasa ca sa fie si adeverata.

O scurta cautare pe portalul instantelor de judecata, folosind cuvinte cheie precum "ministerul sanatatii" si "544/2001" va releva imediat ca exista destule dosare avand ca obiect comunicarea de informatii publice in care ministerul este parte. Prin urmare, cifrele avansate de minister, cel putin cele din sectiunile B si C, sunt false.

Iata cateva exemple de dosare in care a fost implicat Ministerul pe tema legii 544/2001:

Dosar 4167/121/2015 [Link]

Dosar 28192/3/2015 [Link]

Dosar 15366/3/2013* [Link]

Dosar 10042/117/2013 [Link]

Dosar 15366/3/2013 [Link]

Dosar 5076/2/2012 [Link]

Dosar 11276/3/2012 [Link]

Dosar 118/42/2012 [Link]


Asadar, Ministerul Sanatatii minte cu nerusinare in statisticile oficiale si ascunde adevarul fata de public. Este numai un exemplu, pentru ca in curand o sa revin cu altele.
Cine este de vina? In primul rand, toti ministrii sanatatii din ultimii 5 ani, incepand cu Eugen Nicolaescu si terminand cu Patriciu Achimas-Cadariu si Vasile Voiculescu. Toti, fara exceptie, au mintit fara sa clipeasca si au prezentat in mod intentionat cifre false, ca sa ascunda neregulile la nivelul institutiei.

In al doilea rand, in mod evident, vina revine si celor care au intocmit rapoartele sau celor care au oferit date false.

Ce ascunde ministerul in cazul de fata? Simplu: in mod sistematic, cei din minister refuza sa ofere informatii de interes public, mai ales daca este vorba de situatii incompode, unde gunoiul trebuie ascuns sub pres. De aici apar si

Consider ca este grav faptul ca Ministerul Sanatatii ofera cifre false in rapoartele sale prin care informeaza cetatenii. Si daca minte cu atata usurinta cand e vorba de legea 544/2001, este foarte probabil sa prezinte cifre false si cand este vorba de alte lucruri mai grave, de genul statisticilor cu infectii nosocomiale sau numarul persoanelor infectate cu HIV.

Publicarea de cifre false insemna, in primul rand, o incalcare flagranta a dreptului la informatie, stabilit de art. 31 din Constitutie:

    Art. 31 - Dreptul la informatie
    (2) Autoritatile publice, potrivit competentelor ce le revin, sunt obligate sa asigure informarea CORECTA a cetatenilor asupra treburilor publice si asupra problemelor de interes personal.

Concluzia? Sa nu-i credem pe cei din Ministerul Sanatatii nici cand publica rapoarte oficiale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu