joi, 5 mai 2011

Monica Pop - incompatibila cu functia de manager din 2006 pana in prezent. Ministerul Sanatatii refuza sa ia masuri

* Un secret bine pazit de autoritati: Monica Pop se afla in stare de incompatibilitate incepand cu 2006, deoarece detine inca 9 functii pe langa cea de manager de spital
* Desi cunoaste situatia si a fost sesizat, prin petitia 46580/30.07.2010 [Link], Ministerul Sanatatii refuza sa constate incompatibilitatea si sa ia masurile care se impun, adoptand tactica tacerii
* Intrucat MS nu intervine, am demarat actiuni in instanta pentru anularea tuturor contractelor de management ilegale detinute de Monica Pop (citeste aici un exemplu [Link] )
* Monica Pop nu numai ca obtine bani din mai multe parti, dar si capata o influenta extraordinara, controland practic toate functiile cheie din oftalmologia romaneasca

* Un alt aspect al problemei la care Ministerul Sanatatii tace:  cand are timp Monica Pop sa le faca pe toate? Pa hartie, ar rezulta ca munceste mai mult de 24 pe zi [Link]

O intrebare simpla: cate functii ocupa Monica Pop?
Raspunsul exact este dificil de dat dint-un motiv foarte simplu: autoritatile s-au inconjurat de un zid de tacere complice si refuza sa dea orice fel de informatie despre acest subiect "sensibil".

Analizand o serie lunga de documente oficiale si neoficiale, am reusit sa alcatuiesc urmatoarea lista, probabil incompleta:

1. Manager al Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti din 2006 pana in prezent. Inainte de aceasta perioada, a fost director al spitalului din anul 1993 pana in 2006, fara intrerupere.


2. Medic sef de sectie tot in Spitalul de Oftalmologie, peste Sectia I (Nota: este intrezis cumulul de functii de conducere, adica sa detii si functia de manager si cea de sef de sectie in acelasi timp)
3. Prorector pe problemele sociale ale studentilor la UMF "Carol Davila" (Nota: aceasta functie s-a incheiat la inceputul anului 2012)
4. Membru in Consiliul de Administratie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (din octombrie 2012)
5. Medic la cabinetul privat SC Midavi SRL, aflat tot in incinta spitalului (este neclar daca are contract sau munceste "la negru")
6. Presedinte in Comisia de Oftalmologie a Ministerului Sanatatii
7. Membra a Comisiei de strategie terapeutica din MS
8. Expert responsbil in domeniul sigurantei rutiere
9. Membra a Consiliului Stiintific al Agentiei Nationale de Transplant
10. Membra a Comisiei de Jurisdictie si Litigii a Colegiului Medicilor Bucuresti
11. Membra a Consiliului Colegiului Medicilor Bucuresti
12. Alte functii de importanta redusa, cum ar fi cea de membra in colectivul de redactie al Revistei „Oftalmologia”.


(Nota 1: Ministerul Sanatatii nu a vrut sa raspunda la cererea prin care i-a fost solicitata lista cu functii detinute de Monica Pop.)
(Nota 2: UMF Carol Davilla a refuzat sa raspunda la cererea prin care se solicita lista de functii detinute de Monica Pop in cadrul universitatii).
(Nota 3: Agentia Nationala de Integritate a refuzat sa precizeze cate functii detine Monica Pop).


O parte din functii sunt confirmate chiar de Monica Pop in persoana, intr-un CV publicat initial pe pagina oficiala a UMF Carol Davila. CV-ul il puteti descarca de aici [link] sau  de aici [link] daca nu mai exista pe pagina lor oficiala. Lista de functii se gaseste pe paginile 2 si 3 insa este incompleta. Monica Pop nu sufla o vorba despre faptul ca este si sef de sectie si medic la un cabinet privat.


Problema timpului
Primele trei functii - manager, sef sectie si prorector sunt cu norma intreaga. Prin urmare daca ar fi sa ne luam dupa aparente, ar insemna ca Monica Pop le aloca 24 ore pe zi! Celalalte functii nu necesita o prezenta zilnica, insa tot este necesar sa le aloci niste perioade de timp.
Ministerul Sanatatii refuza sa explice "misterul" programului zilnic avut de Monica Pop. explicatia, fireste, este foarte simpla, si jenanta, Monica Pop face cate putin din fiecare; leafa de manager, insa, este primita in intregime. Nimeni nu o verifica (nici macar Ministerul) cate ore pe zi sta efectiv in scaunul de manager. 


Problema incompatibilitatii
Haideti sa vedem ce prevedea Legea 95/2006 in varianta originala, valabila in momenentul cand Monica Pop a fost numita manager prima data (in dec. 2006)

Art. 180. -
 (1) Functia de manager persoana fizica este incompatibila cu:
a) exercitarea oricaror alte functii salarizate, nesalarizate sau/si indemnizate inclusiv in cadrul unei autoritati executive, legislative ori judecatoresti;


Ce insemna asta?
  Insemna ca Monica Pop avea obligatia ca intr-o luna de zile de la numirea in functia de manager sa renunte la toate celalate functii. Absolut la toate. Bineinteles ca Monica Pop si-a vazut nestingherita de treaba si a pastrat toate functiile, devenind astfel incompatibila cu functia de manager de spital.

Ministerul Sanatatii s-a prefacut ca nu observa si a lasat-o in continuare sa fie manager, desi ar fi trebuit sa-i incheie contractul imediat.

 Intre timp Legea 95/2006 a suferit unele modificari. In prezent legea suna astfel:

Art. 180
 
(1)Functia de manager persoana fizica este incompatibila cu:
a)exercitarea oricaror altor functii salarizate, nesalarizate sau/si indemnizate, cu exceptia functiilor sau activitatilor în domeniul medical în aceeasi unitate sanitara, a activitatilor didactice, de cercetare stiintifica si de creatie literar-artistica;


Cum se interpreteaza?
 Inseamna ca un manager de spital are voie sa desfasoare acticitate medicala ca medic doar in cadrul spitalului pe care-l conduce (nu si in alta parte, la privat, cum procedeaza Monica Pop). Are voie sa tine cursuri si sa faca cercetare.
Functia de prorector NU este o functie didactica propiu-zisa, ci o functie de conducere care presupune o serie de activitati administrative care nu intre la exceptia "activitatilor didactice" prevazute de legea 95/2006.
 Altfel spus, Monica Pop are voie sa aiba activitate didatica in calitate de profesor universitar, insa nu are voie sa desfasoare activitati de conducere administrativa in calitate de prorector.
Celelate functii, cum ar fi cele din Colegiul medicilor Bucuresti, iarasi nu se incadreaza la exceptiile prevazute de lege, producand o stare de incompatibilitate.

Am explicat aceste aspecte in mod detailat in cererea de chemare in judecata toate aspectele de mai sus.

7 comentarii:

  1. d-na pop are si ea un dosarel pe undeva si vrea neaparat sa-i ingroase filele. uita ca si altcineva cauta in actele ministerului(sri,dna...)poate ai vin surprizelede craciun..

    RăspundețiȘtergere
  2. d-napop are un dosarel pe undeva ,pe la cineva si tine neaparat sa-i ingroase filele.este loc in ''cantonament la dinamo'' si pt dinsa .poate se va caza chiar de sarbatori impreuna cu inca vreo cativa supusi ai sai din minister(sustinatori)

    RăspundețiȘtergere
  3. eram in asteptarea unui operat de cataracta sa-i faca iesirea din spital,cand aud o voce (a d-nei dr.)ca nu este responsabila pt. nereusita unei interventii! in acelasi timp priveam pe nepotica unei batrane care ii arata ca este parafa domniei sale pe iesirea din spital! totul s-a stins repede ca dr.pop a fugit pe scara!

    RăspundețiȘtergere
  4. Si inca este peste tot! E bine infipta, cu relatii la cel mai inalt nivel, de nu o poate darama nimeni si nimic. Pana cand o sa-i vina randul unui mare mahar sa intre pe mana ei si sa iasa nenorocit. Dupa aia cade ca un chibrit in vant madam Pop!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. marele mahar a sosit la ea, este Dumnezeu, care a blagoslovit-o cu un cancer am inteles. Ala nu bate cu bata sufletele antiumane ci cu fapta. Dar ea tot spurcata ramane, cred ca o ia in curand ca face mult rau in jur, in ultimii ani.Puterea deregleaza pe unii, asa sa-i ajute Dumnezeu cat rau face

      Ștergere
  5. I-a venit randul sa iasa la rampa:
    http://www.tolo.ro/2016/06/01/documente-cum-inscauneaza-si-cum-protejeaza-politicienii-directorii-de-spitale-filiera-psd-spitalul-de-oftalmologie-director-monica-pop/

    RăspundețiȘtergere