joi, 5 mai 2011

Spitalul de oftalmologie si declaratiile de avere

* O situatie nerusinata de care ANI refuza sa se atinga: majoritatea persoanelor de la conducerea Spitalului de Oftalmologie nu si-au depus niciodata declaratiile de avere, de interese si de incompatibilitate. Sefii de sectie, membrii comitetului director, consiliul de administratie etc. refuza sa-si arate averile si nu patesc nimic pentru asta.
* Desi a fost sesizata prin petitia 555/G/25.03.2010 [Link], Agentia Nationala de Integritate nu are curajul sa investigheze cuibul de coruptie din Spitalul de Oftalmologie.
* Din aproximativ 15 persoane aflate in posturi de conducere, doar doua au declaratii de avere publicate, dar si acelea sunt in neregula din alte puncte de vedere. ANI refuza sa faca cercetari si in aceste cazuri, adoptand tactica tacerii absolute: nici un raspuns nici la cereri, nici la sesizari, nici la email si nici audienta nu este posibila.

Stimate cititor, haide sa vedem impreuna cum este respectata legea in ceea ce priveste aspectele marunte atunci cand este vorba de cei aflati la conducerea Spitalului de Oftlamologie - Bucuresti. Atunci cand  spun "aspecte marunte" ma refer la declaratiile de avere si de alte tipuri, care sunt obligatorii pentru toti cei care detin functii importante in sectorul de stat. Despre incalcari mai grave ale legii voi scrie in alte postari de pe acest blog.

Pentru cei care conduc spitalele se aplica Legea 95/2006, care nu a fost contestata de nimeni si este in vigoare (dupa cum va aminititi, legea ANI a avut o perioada in care a fist declarata neconstitutionala).
Sa vedem ce prevede aceasta lege referitor la declaratiile de interese si de incompatibilitate:

Art. 187 – (1) Persoanele din conducerea spitalului public, respectiv managerul, membrii comitetului director, şefii de secţie, de laborator sau de serviciu şi membrii consiliului consultativ, au obligaţia de a depune o declaraţie de interese, precum şi o declaraţie cu privire la incompatibilităţile prevăzute la art. 180, în termen de 15 zile de la numirea în funcţie, la Ministerul Sănătăţii Publice sau, după caz, la ministerele şi instituţiile cu reţea sanitară proprie.

Alin. 5 reglementeaza si obligativitatea depunerii declaratiei de avere:
(5) În condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2), persoanele din conducerea spitalului au obligaţia de a depune şi o declaraţie de avere, al cărei model se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii publice.
Buuun, asadar toti cei aflati in functiile de conducere ale unui spital sunt obligati sa depuna o declaratie de avere, o declaratie de interese si una de incompatibilitate. Oare si cei de la Oftalmologie respecta legea in aceasta privinta?

Sa intram acum pe site-ul Spitalului clinic de Urgente Ofatalmologice Bucuresti  http://spitaloftalmologie.ro/?p=510 in sectiunea "Declaratii de avere". Ce putem observa aici?

In afara de Monica Pop si Zoita Ianus, nimeni din spital nu mai are afisata vreo declaratie. Nici macar aceste doua peresoane nu sunt in regula, deoarece declaratiile lor sunt vechi din 2009, iar acum ne aflam in prima jumatate a anului 2011. La toti ceilalti din conducere, lipsa pe toata linia.

O sa spuneti ca poate au toate declaratiile prevazute de lege dar nu sunt obligati sa le  afieze pe site? Fals. Legea 95/2006 scrie clar: art 187 - (3) Declaraţiile se afişează pe site-ul spitalului.

Asadar:
- pentru Monica Pop: unde-i sunt declasratiile pe anul 2010 si 2011? dar cele de pe anii anterioari (2006-2008), care trebuiau sa fie vizibile pentru comparatie?
Ea a fost numita din nou in functia de manager in noiembrie 2010, dupa ce i-a exprimat primul contract de manager si interimariatul.
In 15 zile, conform legii, trebuia sa-si depuna declaratiile. Unde sunt? am cautat pe tot siteul si in afara de cele vechi din 2009, nu mai exista alceva.
- pentru restul persoanelor aflate la conducerea spitalului (sefi de sectie, sefi la laborator, alti membrii ai comitetului director sau consultativ etc): unde le sunt declaratiile de vere, de interes si de incompatibilitate?  oare nu e zaresc eu ca nu am ochelari?

Pun si un screenshot cu ce se gaseste acum pe site-ul Spitalui de Oftalmologie:


Am facut si o sesizare la ANI pe tema de mai sus, pe vremea cand ANI era inca o institutie functionala. Am pus si aici plangerea: Rezultatul? daca spuneti "nici unul" atunci inseamna ca ati ghicit. Cei de la ANI nu au deranjat conducerea spitalului nici macar cu un telefon. Nici la cererile mele nu au raspuns pana in ziua de azi.

Puteti descarca sesizarea mea depusa la ANI, de aici: [Link]
Nici un raspuns si nici o actiune pana in ziua de azi!  Din punctul meu de vedere, ANI este o institutie perfect inutila! Conform legii, toti cei fara declaratii de avere trebuiau amendati si verificati, insa nimic din toate acestea nu s-a intamplat.


Functionarii ANI au tras oblonul si asculta suparati cum rapaie ploaia pe acoperis, in asteptarea unor vremuri mai bune. Leafa lor merge in contiunuare, chiar daca nu au activitate...

 Cei de la Ministerul Sanatatii sunt total dezinsteresati de astfel de flacuri. Aia din nu stiu ce spital n-au declaratii de avere? Ei si, noi avem? (cel putin jumatate din functionarii MS sunt in neregula cu declaratiile de avere, fie nu au de loc, fie sunt vechi sau complectate gresit etc. Nimeni nu face nimic.)

Inca o dovada ca legile din Romania sunt optionale pentru cei aflati in functii sus-puse. Sau, mai bine zis, legile sunt valabile doar pentru catei, adica oamenii simpli si naivi care mai cred inca in Stat.

Eu am respecatat si respect in continuare legea si iata rezultatul: nu am ce sa mananc, nu mai am slujba iar Monica Pop se razbuna pe mine in cele mai abjecte moduri, incercand chiar sa ma declare "cu probleme psihice" fara sa aiba nici un fel de dovada in acest sens.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu