miercuri, 16 noiembrie 2011

Monica Pop, decorata cu "Meritul Sanitar" dupa ce mai multi pacienti si-au pierdut vederea in spitalul condus de ea

  • La inceputul anului 2004 izbucnea in scandal imens in presa: 12 pacienti operati la Spitalul de Oftalmologie au capatat o infectie intraspitaliceasca cu o ciuperca
  • Patru dintre pacientii infectati si-au pierdut definitiv vederea
  • Monica Pop a cautat sa musamalizeze situatia, neraportand infectia din spital
  • Atitudine de director de spital: "Da, doi si-au pierdut ochiul. Se-ntimpla in orice sectie de chirurgie de oftalmologie din lume" (in relitate au fost 4, plus alte cazuri care nu au mai ajuns in presa). Monica Pop considera firesc ca oamenii sa-si piarda ochii in spitalul ei.
  • Ministerul Sanatatii a demarat ancheta abia dupa ce scandalul a atins apogeul in presa
  • In urma anchetei nimeni nu a fost demis. Pedepsele au fost extrem de mici, doar un avertisment scris si o amenda de 60 milioane lei vechi.
  • la scurt timp dupa scandalul infectiilor de la oftalmologie, Monica Pop a fost propusa pentru decorare de catre ministrul sanatatii
  • in decembrie 2004, Monica Pop a primit "Meritul Sanitar" in grad de cavaler pentru "priceperea, grija si devotamentul aratate in ingrijirea bolnavilor"
  • Daca Meritul sanitar se da mai nou pentru musamalizarea problemelor din spital, atunci Monica Pop il merita cu prisosinta.
  • UPDATE 01.04.2013: cei din Ministerul Sanatatii REFUZA sa dezvaluie motivele pentru care Monica Pop a fost decorata in 2004, pretinzand ca nu e de competenta lor, desi ei au inaintat propunerea catre presedentie [Link] Ca urmare a refuzului am facut o noua petitie catre Avocatul Poporului

Introducere

Sa ne intoarcem putin la inceputul anului 2004. Mai multi pacienti operati in acea perioada incep sa prezinte probleme oculare grave, din cauza unei infectii misterioase provocate de o ciuperca.
Cei mai multi pacineti cu probleme proveneau de la dr. Paul Grecu, insa s-au raportat cazuri si de la alti medici, cum ar fi Anca Ionescu [2]. O parte din cazurile cu probleme au evoluat prost, ajungandu-se la pierdera totala a ochiului in cazul a 4 pacienti (Mircea Oprisan, Stefania Ionescu, Popescu si Dragomir conform "Evenimentul Zilei" sin 14 Februarie 2004). Cateva din persoanele infectate au apelat la alte spitale, unde s-a desoperit prezenta unei ciuperci parazite care ar fi cauzat infectia.

Monica Pop incepe musamalizarea si negarea realitatii

Monica Pop a facut tot posibilul sa musamalizeze situatia. In primul rand nu a raportat infectia spitaliceasca la DSPMB, asa cum era normal, pretextand ca "pacientii s-au prezentat cu complicatii la un interval mai mare de 30 de zile din momentul internarii, ceea ce nu corespunde notiunii de infectie de spital" [4]. Evident ca mintea, fapt demonstrat si de ziaristii de la Evenimenul Zilei, care au aratat ca problemele cu infectia aprusera la interval de doua saptamani de cand fusesera operati (cum ar fi de exemplu situatia pacientului Mircea Oprisan. [4]
Apoi Monica Pop a trecut la faza de negare a realitatii: "Nu sint convinsa c-a fost o ciuperca". Mai mult, ea a inceract sa prezinte tragedia oemneilor ca pe ceva firesc
"Da, doi si-au pierdut ochiul. Se-ntimpla in orice sectie de chirurgie de oftalmologie din lume." Fara nici un fel de retinere, a incercat sa dea vina si pe pacienti:  "E perfect posibil sa fi fost de la pacienti. Sa fi avut ei. Spitalul n-are nici o vina si nici domnul doctor Grecu."[1]

Ministerul Sanatatii continua musamalizarea

In cele din urma, Ministerul Sanatatii a decis sa inceapa o acheta la Spitalul de Oftalmologie, insa numai dupa ce scandalul din presa a capatat proportii ingrijoratoare.
De altfel, ei recunosc singuri acest fapt intr-un comunicat din 13.02.2004: "In urma informatiilor aparute in presa, potrivit carora cel putin patru oameni au avut probleme grave de sanatate dupa ce au fost operati in Spitalul „Lahovari”, o echipa a ministerului se va deplasa, etc." [6]
Asadar ei nu au pornit ancheta in urma unor sesizari, ci au aflat, chipurile, "din presa". Iar daca ziarele nu ar fi scris nimic, toata afacerea ramanea acoperita de o tacere absoluta. Monica Pop oricum prezenta situatia ca pe ceva firesc. Desi primele cazuri de infectie au fost descoperite in noiembrie 2003, ministerul si-a inceput ancheata abia in februarie 2004.

Initial, "ancheta" ministerului a constat doar in a cita "concluziile" prezentate de Monica Pop, fara ca acestea sa fie verificate practic. Conform "Evenimentul Zilei" din 17 Februarie 2004, Vasile Cepoi in calitate de reprezentan MS "a prezentat, ca si concluzii ale anchetei, argumentele folosite initial drept scuze de directoarea spitalului, Monica Pop." [3] Sub tirul intrebarilor de la ziaristi, "secretarul de stat Cepoi a recunoscut, intr-un final, ca inspectorii sai nu au solicitat inca date privind bolnavii celorlalti medici si ca, deci, nu se stie daca nu au mai fost infectii si la alti medici, insa MS si DSP vor continua ancheta". [3]

Din pacate nu a fost singura situatie in care Ministrul Sanatatii prezinta drept "certitudini" minciunile emise de Monica Pop, fara sa investigheze la modul real faptele reclamate.

Ancheta finalizata: ciuperca e de vina, oamenii nu

In cele din urma pe 15.03.2004, ancheta ministerului a fost finalizata, iar concluziile au fost prezentate intr-un comunicat oficial. [7]
Ancheta a identificat prezenta ciupercii Pecilomyces Lilacinus, insa fara sa poata gasi cu exactitate cauzele aparitiei acesteia. Doctorul Paul Grecu a fost prezentat ca un posibil vinovat de "nerespectarea asepsiei si antisepsiei in timpul manevrelor operatorii".

Iata si ce sanctiuni s-au dat:
1. Doctorul Paul Grecu a fost sanctionat de Monica Pop cu avertismen scris si nu a avut voie sa opereze doua luni de zile.
2. Conducerea unitatii (adica si Monica Pop), seful de sectie, epidemiologul si pe medicul Paul Grecu au fost amendati cu 60 milioane lei vechi.
Suma este neinsemnata daca ne gandim ca nu insemna decat salariul pe 2 luni avut de Monica pop la vremea respectiva. Nu se stie daca cei implicati chiar au platit amenda din buzunarul propiu sau a platit spitalul ca institutie pentru ei, din banii publici.
In strainatate, astfel de scandaluri se lasa cu demiteri la nivel inalt, iar pacientii afectati primesc despagubiri uriase in instanta. In Romania lucrurile stau mai altfel: "pedeapsa" pentru neindeplinirea sarcinilor de serviciu este decorarea!
Citeste si cum isi neglijeaza Monica Pop functiile avute, "muncind" pe hartie 40 de ore din 24: [Link]

Dupa musamalizare, in pas spre decorare

Nici nu s-au stins bine ecourile scandalului ca Monica Pop a si fost propusa pentru decorare de catre ministrul sanatatii (posibil la indicatia altor persoane).
Monica Pop a fost nevoita sa astepte putin, deoarece decoratiile se dau numai de Ziua Nationala. Prin decretul 1102/2004, Monica Pop a primit "Meritul Sanitar" in  grad de cavaler. Ordinul nu specifica pentru fiecare persoana in parte meritele, dar la modul general precizeaza urmatoarele"

"pentru contributia deosebita in cercetarea si practica medicala, pentru serviciile aduse la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, pentru priceperea, grija si devotamentul aratate in ingrijirea bolnavilor" (!!)

Intelegeti asdar cum merg treburile: Monica Pop este amendata pentrui gravele nereguli din spital, 12 pacieneti sunt infectati cu o ciuperca agresiva care nu ar fi trebuit sa existe intr-un spital, 4 pacienti raman fara ochi, iar in cele din urma Monica Pop primeste o decoratile la scurt timp dupa scandal pentru grija si devotamentul aratate in ingrijirea bolnavilor.

Daca "Meritul Sanitar" se da mai nou pentru musamalizarea problemelor din spital, atunci Monica Pop il merita cu prisosinta.


[1] http://www.evz.ro/detalii/stiri/infectati-si-lasati-fara-ochi-641731.html
[2] Evenimentul Zilei 24 Februarie 2004 http://www.evz.ro/detalii/stiri/mi-au-facut-70-de-injectii-in-ochi-642779.html
[3] http://www.evz.ro/detalii/stiri/ancheta-oarba-la-spitalul-de-ochi-642114.html
[4] http://www.evz.ro/detalii/stiri/ati-stiut-si-ati-tacut-642502.html
[5] http://www.legestart.ro/Regulamentul-2003-descrierea-acordarea-Ordinului-Meritul-Sanitar-%28MjExOTM-%29.htm
[6] http://vechi.ms.ro/comunicate-de-presa.php?com=192
[7] http://vechi.ms.ro/comunicate-de-presa.php?com=239
[8] http://www.legestart.ro/Decretul-1102-2004-conferirea-Ordinului-Medaliei-Meritul-Sanitar-%28MTMzNDE4%29.htm

Un comentariu:

  1. De domnul Paul Grecu am fost operata pentru strabism. Prima oara in 1998 la ochiul drept si in 2002 la ochiul stang. Din pacate, la cea de a doua operatie, "marele" domn doctor a uitat ca trebuie inchisa operatia. Dupa 2 zile ochiul inca era plin de sange. Am ajuns la Spitalul de Urgenta Constanta si acei oameni minunanti m-au pus direct pe masa de operatie si mi-au salvat ochiul. Aparent daca nu eram cusuta in aceea zi, riscam in proportie de 90% sa pierd vederea ochiului stang. Cand am incercat sa luam contact cu el si sa ii explicam situatia creata, acesta nu a recunoscut nimic si a refuzat sa mai ia orice tip de contact cu noi, iar doamna Monica Pop a reusit sa ascunda si povestea asta. Din pacate nu am fost in stare sa-l dam in judecata din cauza conditiei financiare. Acel spital trebuie verificat la sange!! Am fost recent si aparent acum se poarta lipsa de respect din partea asistentelor si a doctorilor, un tupeu neimaginabil de a se ratoii si a te jigni ca la usa de cort. Recomand a se recurge la o cercetare cat mai ampla a doctorilor inainte de a merge la o consultatie in clinicile/spitalele "romanesti". Sunt sigura ca sunt si doctori dedicati meseriei care merita laudati.

    RăspundețiȘtergere