joi, 12 noiembrie 2015

Verdict - crima prin coruptie

Comparatie intre Romania si SUA:

2003 - Clubul The Station, Rhone Islands, SUA
96 morti imediat, 4 morti in spitale din 200 de rantiti

2015 - Clubul Colectiv, Bucuresti, Romania
27 morti imediat, 26 morti in spitale din 184 raniti si cifra creste

Vedeti vreo diferenta?
Daca da, se citeste CORUPTIE.In anul 2003 un grav incident zguduia SUA: un incendiu isbucnit in clubul de noapte "The Station" provoaca un numar mare de victime. Oamenii au murit fie in urma flacarilor si a fumului toxic, fie calcandu-se in picioare ca sa-si salveze vietile.

Bilantul tragediei: 96 de morti imediat (numarati in ziua urmatoare incendiului) si 200 de raniti internati in spitale.
Dintre cei raniti, 4 aveau sa moara in perioada urmatoare in spitalele unde fusesera internati (sursa aici, pag.17 [Link] "The initial death toll was 96 on the day after the fire. This rose to 100 over the course of the 70 days following the fire, as four of the most severely injured died in hospitals in Rhode Island and Massachusetts."


In 2015, un incidet similar are loc in Bucuresti, in clubul Colectiv. Bilantul tragediei: 27 de morti pe loc, 184 de raniti, dintre care au decedat deja 26 pana in prezent - 12.11.2015 (de mentionat ca trei pacienti au decedat in strainatate)

Cum se explica ca in incidnete oarecum similare, in spitalele din SUA mor mult mai putin raniti (4) fata de spitalele din Romania (23)?

Desigur, comparatia nu este perfecta, dar ar trebui sa ne faca sa privim cu alti ochi conditiile din spitalele romanesti.


Medicul Ioan Lascar, sef de sectia la Spitalul Floreasca, ne anunta cu multa seninatate ca o unitate speciala pentru pacientii cu arsuri grave nu este functionala. Motivele variaza, de la declaratie la declaratie: ba ca nu exista personal instruit, ba ca nu-i poate pune pe medici sa se imparta intre doua etaje, ba ca nu merge instalatia de aer etc.

In concluzie, avem o unitate de aproape 4 milioane de euro, cu echipamente de ultima generatie, dar care nu poate fi folosita exact atunci cand este nevoie de ea. Unitatea a fost totusi inaugurata in aprilie 2015, insa de atunci sta nefolosita. Pacientii cu arsuri mor pe capete la Spitalul Floreasca, dar Lascar nu vede nimic grav in toata situatia.
Mai mult, se vad deja primele semne de coruptie: toate echipamentele au fost achizitionate de la firma Gemedica SRL, al carei patron, Aurel Galea, este in acelasi timp seful lui Lascar la o alta clinica privata, Academica. Totodata, Aurel Galea este un apropiat al fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu.

Conform Codului Penal, situatia de mai sus se incadreaza la infractiunea de conflict de interese, asa cum este definita de art. 301. insa nici o autoritate nu s-a sesizat pana in clipa de fata, in ciuda dovezilor aparute in presa (de pilda aici: [Link] ).

Ca sa nu fie indeajuns, Lascar este un adevarat campion al incompatibilitatilor, deoarece detine numerose alte functii pe lange ce de sef de sectie. Astfel, Lascar este in acelasi timp prorector la UMF Carol Davilla, sef de sectie, presedinte la Colegiul Medicilor Bucuresti, medic la trei cabinete private, membru in consiliul de administratie a doua spitale, plus multe alte functii.

Am depus la inceputul anului 2015 o plangere la Agentia nationala de Integritate (inregistrata cu nr. 228/07.01.2015) cu privire la situatia de incompatibilitate in care se afla Lascar Ioan, dar pana in mometul de fata autoritatile nu au luat nici cea mai mica masura. Plangerea mea o puteti citi aici: [Link]
Cazul putea fi rezolvat in maxim 2 luni de zile, insa ANI prefera, atunci cand e vorba de persoane sus-puse, sa traga de timp cat mai mult posibil.

Intre timp Lascar isi vede mai departe de "treaba", iar numarul mortilor creste de la o zi la alta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu