duminică, 10 ianuarie 2016

Omerta la Spitalul Floreasca

Conducerea Spitalului Floreaca respecta cu sfintenie legea tacerii (omerta) atunci cand trebuie sa ascunda ilegalitatile medicului Lascar Ioan.

Trei intrebari la care Lascar nu vrea sa raspunda:
  1. A incheiat contract de administrare cu spitalul in calitate de sef sectie?
  2. Are contract de munca la Spitalul Floreasca sau este doar colaborator?
  3. Care este programul lui de lucru in cadrul spitalului?
Intrebarile de mai sus au fost adresate in scris prin cererile nr. 31303 si 31304 din data de 07.12.2015, la care spitalul nu a dat nici un raspuns, desi a expirat de mult termenul legal de 10 zile lucratoare, pravazut de art. 7 din legea 544/2001. Spitalul a fost data in judecata.

Managerul spitalului, Radu Macovei, prefera sa respecte omerta, decat sa recunosca faptul ca Lascar lucreaza ilegal ca sef de sectie, fara contract de munca.
Radu Macovei a mai fost acuzat de DNA pentru favorizarea lui Adrian Nastase [Link]


In luna noiembrie 2015, medicul Lascar Ioan intra din nou in atentia presei. Jurnalistii de la Riseproject [Link] au publicat informatii prin care demonstrau ca sectia pentru arsi de la Spitalul de Urgenta Floreasca a fost nefunctionala tocmai cand era mai mare nevoie de ea. Din motive neclare, nici un ranit in urma tragediei din Colectiv nu a beneficiat de aparatura moderna instalata in respectiva unitate. Mai mult, Lascar achizitionase aparatura printr-o firma detinuta de omul de afaceri Aurel Galea, care era in acelasi timp patronul Clinicii Academica, firma unde Lascar desfasura activitate medicala in regim privat.


Cu toate acestea, jurnalisti nu au descoperit o situatie si mai grava: medicul Lascar Ioan ocupa ilegal functia de sef de sectie. Nu numai din cauza incompatibilitatii, despre care am scris intrun articol recent [Link], ci si pentru ca functia de sef de sectie nu poate fi exercitata in regim de colaborare, fara nici un contract de munca, asa cum face Lascar.

Lascar, un campion al smecheriei

Sa o luam pe rand cu explicatiile, pentru a intelege sirul de ilegalitati facute de Lascar:

1. Lascar lucreaza la Spitalul Floreacsa doar in regim de colaborare, dupa cum arata fragmentul de declaratia de avere de mai jos. A preferat sa procedeze in acest fel deoarece are deja contract de munca cu UMF Carol Davila, in calitate de profesor univeristar. Daca mai fi incheiat alt contract de munca la Spitalul Floreasca, ar fi depasit numarul legal de ore de munca prevazut de Codul Muncii. Pe scurt, Lacsar a facut o smecherie ca sa poata incasa bani din cat mau multe functii posibile, pe care le exercita in acelasi interval de timp.


2. Pentru exercirea functiei de sef de sectie, Lascar era obligat sa incheie un contract de administrare cu spitalul, asa cum prevede legea 95/2006. Numai ca un astfel de contract poate fi semnat numai in cazul in care persoana respectiva are si un contrcat de munca. Lascar, dupa cum am aratat, nu detine asa ceva, el doar "colaboreaza" cu Spitalul de Urgenta Floreasca, si din acest motiv nu avea dreptul sa devina sef de sectie.


Dorind sa lamuresc situatia prezentata mai sus, am adresat Spitalului Floreasca doua cereri (nr. 31303 si 31304/07.12.2015) formulate in baza legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Prin aceste solicitari am intrebat spitalul daca medicul Lascar detine contract de administrare in calitate de sef de sectie, daca a incheiat un conntract de munca si care este programul lui de lucru, conform contractului.

In loc de raspuns, omerta

Realizand ca orice raspuns insemna o recunostere a ilegalitatilor, conducerea Spitalului Floreasca a preferat sa procedeze ca orice organizatie mafiota: si-a pus lacat la gura. La ambele cereri nu am primit nici un fel de raspuns, desi au fost depasite ambele termene specificate in art. 7 din legea 544/2001. Din acest motiv am actionat deja spitalul in judecata pentru a-l obliga sa ofere informatiile solicitate. Partea proasta este ca un astfel de proces dureaza frecvent 1-2 ani, iar instantele nu au obiceiul sa acode despagubiri pentru timpul pierdut.Legea 544/2001 a fost incalcata, dar ce conteaza legile tarii in fata legilor mafiei, precm omerta, asa numita lege a tacerii?
Radu Alexandru Macovei, actualul maneger al spitalului, este departe de a fi vreun sfant. In 2012, dupa cum anunta presa, a fost acuzat de DNA de infractiunea de favorizare a infractorului in dosarul cu Adrian Nastase.

Daca sunteti ziaristi, atunci va rog sa adresati si voi intrebarile de la inceputul aticolului catre Spitalul Floreasca. Poate asa spitalul va binevoi sa ne ofere un raspuns.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu