luni, 1 aprilie 2013

4 ochi pierduti = o decoratie?

  • Ministerul Sanatatii refuza categoric sa ne spuna care sunt "meritele deosebite" pentru care fost decorata Monica Pop in 2004 (vezi raspunsul lor la mijolcul articolului)
  • Cei din minister mint cu nerusinare: desi ei au propus-o pe Monica Pop pentru decorare, pretind ca "nu este de competenta lor" sa ne spuna si de ce. Deasemenea, sustin ca pretinsele motive "nu pot fi discutate" cu persoane din afara sistemului sanitar.
  • Reaminstesc ca Monica Pop a primit "Meritul Sanitar" la scurt timp dupa ce a fost gasita vinovata (tot de minister) pentru un incident din spital in urma caruia 12 pacienti au fost infectati si 4 dintre ei si-ai pierdut vederea la un ochi [Link]
  • Singurul "merit" de necontestat la Monica Pop: a aparut in presa scrisa si la TV mai mult decat orice alt medic roman [Link]
Intrebare: cat costa vederea unor pacienti in ochii ministerului?
Raspuns: fix 1500 lei. Si o decoratie bonus.

Introducere:

Noiembrie 2003: din cauza mizeriei din Spitalul de Oftalmologie, mai multi pacienti sunt infectati cu o ciuperca. Monica Pop nu raporteaza infectia autoritatilor sanitare si face tot posibilul sa musamalizeze situatia. Cu toate acestea, pacientii implicati se plang in presa, iar "Evenimentul Zilei" declanseaza o campanie indelungata pentru dezvaluirea situatiei. Detalii aici: [Link]

Martie 2004: in cele din urma, de gura presei, Ministerul Sanatatii declanseaza o ancheta la Spitalul de Oftalmologie. Se constata ca 12 pacienti au fost infectati cu o ciuperca si 4 dintre ei si-ai pierdut definitiv vederea la un ochi.
Monica Pop este gasita vinovata, impreuna cu alte trei persoane din conducere. Sanctiunile sunt insa, extrem de blande: numai niste amenzi in valoare totala de 60 milioane lei vechi (adica 6000 lei noi). Daca facem un calcul simplu, vedem ca in apreciere ministerului 1 ochi pierdut = 1500 lei.
Imediat dupa acest "incident neplacut" cei din minister decid ca trebuie sa "spele onoarea" numitei Monica Pop. Si nu oricum, ci propunand-o pentru decoarare cu ordinul "Meritul Sanitar", pentru niste motive numai de ei stiute si pe care refuza sa le impartaseasca publicului.

Decembrie 2004. De Ziua Nationala a Romaniei, Monica Pop isi primeste decoratia mult-asteptata, pentru "merite deosebite" in domeniul ocrotirii sanatatii. Nimeni nu mai sta sa-si aminteasaca de pacientii care si-au pierdut vederea. Ei n-au voie sa-i mai deranjeze pe cei care se ingrijesc sanatatea publica.


Prezent

La inceputul acestui an m-am decis sa aflu mai precis care au fost acele "merite deosebite" pentru care a fost propusa Monica Pop de minister pentru decorare. Intrucat aceste informatii nu au fost afisate nicaieri pana in prezent, am fost nevoita sa depun o cerere catre Ministerul Sanatatii in baza legii 544/2001 privind accesul liber la informatiile de interes public. Cererea mea a fost inregistrata cu nr. 7388/01.02.2013 si o puteti citi mai jos:

 Una din intrebari suna: care sunt mai exact "meritele deosebite" ale numitei Pop Monica care sa justifice acordarea acestei distictii oficiale? Va rog ca raspunsul primit sa indice precis meritele respective in concordanta cu litera legii 539/2003".

Dupa mai bine de o luna de zile (!), am primit un raspuns negativ, redactat in bataie de joc si fara vreo motivatie reala. Conform legii 544/2001, raspunsurile negative se trimit in 5 zile de la data depunerii cererii pentru obtinerea informatiilor de interes public. Insa la Ministerul Sanatatii astfel de incalcari ale legii sunt ceva frecvent si banal.


In raspunsul primit de la Minister se pretinde cu nerusinare ca "informatiile solicitate nu se incadreaza in limitele competentei Ministerului Sanatatii." (!)

Ca sa va dati seama in ce hal poate sa minta Oana Grigore, angajata din minister care a dat raspunsul, este necesar sa citim inceputul decretului 1102/2004, actul oficial prin care Monica Pop a primit decoratia (alaturi de alte persoane):

"In temeiul prevederilor art. 94 lit. a) i ale art. 100 din Constituia Romaniei, republicata, precum si ale art. 4 alin. (1), ale art. 7 lit. A i B, i ale art. 11 din Legea nr. 29/2000 privind sistemul national de decoratii al Romaniei, cu modificarile ulterioare,
la propunerea ministrului sanataii,
pentru contribuia deosebita in cercetarea si practica medicala, pentru serviciile aduse la imbunatairea starii de sanatate a populatiei, [...]". Bun! Asadar ati inteles cum vine treaba. Monica Pop a primt decoratia "la propunerea ministrului sanatatii", dar daca intrebi care sunt exact motivele, brusc toata afacerea nu mai este "de competenta Ministerului Sanatati".

Cei din minister nici macar nu s-au straduit un pic sa nascoceasca niste minciuni cat de cat mai plauzibile. Nu! Continua sa insire tot felul de ineptii care de care mai grotesti.

De pilda, "aspectele abordate in cadrul analizei" prin care s-a facut motivatia propunerii de decorare in cazul numitei Pop Monica nu pot forma "obiectul discutiei cu persoane din afara domeniului sanitar". Evident, "argumentatia" nu are la baza nici o lege unde sa fie mentionate asemenea lucruri. Oana Grigore scrie si ea dupa cum o taie capul ca sa umple foaia de hartie cu niste false argumente de-a dreptul penibile.

Cu alte cuvinte: cetatene, esti prea prost ca sa intelegi de ce am decorat-o noi pe Monica Pop. Motivele, desi nu ti le putem spune, in mod sigur te depasec intelectual. Numai initiatii ca noi le pot patrunde. Oricum, tu trebuie sa crezi orbeste, fara sa cercetezi, ca tot ce facem noi e bine. Restul nu se discuta, cetatene. Tu doar vezi sa-ti platesti impozitele la stat, ca sa avem din ce sa ne luam lefurile de functionari publici, aflati in slujba cetateanului.

In final, cei din minister ma sfatuiesc in bataie de joc sa ma adresez Colegiului Medicilor, desi acesata institutie nu are nimic de-a face cu propunerile pentru decoaratii.


Dupa ce am vazut cu cata nesimtire trateaza angajatii ministerului problema, am facut o petitie depusa de data aceasta la Avocatul Poporului, in care am reclamat ca imi este incalcat dreptul accesul la informatii de interes public. Ramane de vazut daca acesta institutie va fi capabila sa rezolve ceva, desi ma indoiesc.

Decoratia fara merite, obicei de familie?

Putin stiu ca si Berbescu Otilia (mama Monicai Pop) a fost decorata cu Meritul Sanitar in epoca ceausista prin Decretul 200/1970. Tot la fel, fara nici un motiv vizibil.
Daca la vremea respectiva era oarecum "explicabil" ca membrii de partid sa obtina prin culise distinctii fara nici fel de un merit, este extrem de neplacut sa constati ca si  dupa caderea comunismului obiceiurile vechi s-au pastrat neatinse.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu