miercuri, 13 martie 2013

Cel mai mic conflict de interese

  • Monica Pop, in conflict de interese: avocatii ei personali sunt angajati in paralel ca sa apere Spitalul de Oftalmologie. In acest fel, Monica Pop se foloseste cu nerusinare de banii publici ca sa-si faca aparearea in instanta.
  • In plina criza a sistemului sanitar, Monica Pop isi rasplateste avocatii personali, oferindu-le contracte de asistenta juridica si cu spitalul pe care-l conduce. Sumele sunt tinute secrete, sub pretextul ca sunt "confidentiale", desi este vorba de bani publici
  • De mai bine de 4 ani de zile, Puiu Gabriela si Florin Gatejan sunt avocati si pentru Monica Pop ca persoana fizica, si pentru Spitalul de Oftalmologie ca institutie publica.
  • Cu toate ca exista in spital postul de consilier juridic, Monica Pop prefera sa-l tina neocupat ca sa justifice angajarea propriilor ei avocati. Astfel, ea poate scoate fonduri din spital pe care le trece drept "cheltuieli asistenta juridica"
  • UPDATE 19.09.2013 - Agentia Nationala de Integritate a examinat sesizarile mele si a ajuns la concluzia ca sunt intemeiate. Dosarul a fost inaintat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, unde Monica Pop urmeaza sa fie cercetata pentru infractiunea de conflict de interese [Link]
Situatie

In urma cu 10 ani, la Spitalul de Oftalmologie exista functia de consilier juridic si era detinuta de Silvia Dinu (fosta sotie a lui Cornel Dinu, in prezent decedata). Dupa ce Silvia Dinu s-a pensionat pe caz de boala cu ani in urma, postul de consilier juridic a ramas neocupat.

In loc sa angajeze un alt consilier juridic, Monica Pop a preferat sa lase postul liber. De fiecare data cand spitalul este implicat intr-un proces, Monica Pop cheama repede niste avocati. Si nu orice avocati, ci exact avocatii ei personali, care o reprezinta pe ea ca persoana fizica intr-o serie de procese.

Iata cateva exemple mai jos:

Avocata Puiu Gabriela a fost angajata de Monica Pop sa o reprezinte ca persoana fizica in dosarele 33884/299/2010 JS1 si 11534/299/2011 Jud. Odorhei, dar in acelasi timp ea este si reprezentanta Spitalului de Oftalmologie in dosarele 39773/3/2010 Tribunal Bucuresti, 39359/3/2010 TB si 17325/299/2011 JS1 (plus alte dosare care nu le mai enumar aici).

Totodata, Puiu Gabriela a fost avocata si pentru Ianus Zoita in dosarul 31063/299/2009 JS1. Ianus Zoita ocupa o functie de conducere in spital , fiind director finaciar contabil.

Florin Gatejan, un alt avocat infractor care este si vicepresedintele Comisiei de Disciplina a LPF, a aparat-o pe Monica Pop in dosarul 30304/299/2010 JS1. Deasemenea, a fost insarcinat sa reprezinte si spitalul in dosarul 21609/3/2010, la un singur termen. Florin Gatejan a avut un rol mult mai mic decat prima avocata, Puiu Gabriela, care se ocupa 90% din dosarele spitalului.

Aveti mai jos fotocopii dupa cateva imputerniciri avocatiale unde Puiu Gabriela este angajata in acceasi perioada (2010) si ca avocata pentru Monica Pop si pentru spital. Exista si alte exemple in afara de acesta.


  
Pentru situatia de mai sus exista o incadrare precisa in Codul Penal: conflictul de interese.

Art 253(1) Cod Penal

Fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima.

Asadar, Monica Pop, prin decizia de a angaja proprii ei avocatii la spital a realizat "un folos material" pentru niste persoane "din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura" (servicii juridice in cazul de fata).

Horia Georgescu recunoaste existenta conflictului de interese

Horia Georgescu, actualul presedinte al Agentiei Nationale de Integritate, a recunsocut si el intr-o emisine difuzata la radio ca este vorba despre un conflict de interese. Eu l-am intrebat in calitate de "ascultator anonim", fara sa-i spun exact despre ce persoana este vorba.

"Eu: Ce parere aveti despre urmatoarea situatie: cineva care conduce o institutie publica isi angajeaza avocatul personal ca sa apere atat institutia pe care o conduce cat si pe el ca persoana fizica. Credeti ca este un conflict de interese situatia descrisa?"

Horia Georgescu [hotnews.ro] [Link]
"Da, este o situatie de conflict de interese mai ales daca persoana care conduce institutia beneficiaza de servicii de avocatura cu titlu gratuit sau cu un pret diferit fata de valoarea normala de piata."

Felicitari, Horia Georgescu! Tocmai ai definit situatia in care se afla Monica Pop de multa vreme! Mai ramane sa explici cu se face ca ANI nu a fost in stare sa gaseseasca pana acum nici un fel de conflict de interse la Monica Pop desi a cercetat-o ani de zile.
Ati inteles cum vine treaba: daca vorbesti la modul general, este o situatie de conflict de interse. Dar daca e vorba de Monica Pop, atunci lucrurile se schimba brusc si legile inceteaza sa se mai aplice.

(Nota. La momentul cand am scris articolul Monica Pop mai fusese anchetata de ANI, insa inspectorii de integritate  au pretins ca totul era in regula. Dupa ce am revenit cu alte sesizari insotite de probe, ANI a facut o noua ancheta, in urma careia a fost descoperita situatia de conflict de interese).

Update 19.09.2013
Agentia Nationala de Integritate a solutionat dosarul facut in urma sesizarilor depuse de mine si a descoperit nu mai putin de 62 de contracte incheiate ilegal intre Spitalul de Oftalmologie si avocatii angajati de Monica Pop. ANI a trimis dosarul la Parchetul de pe langa Curtea de Apel, constatand ca exista indici cu privire la savarsirea infractiunii de conflict de interese, conform art 253(1) Cod penal. Adica exact cum am spus si eu inainte. Puteti citi intregul comunicat aici [Link]  

Care sunt sumele cheltuite?
Am trimis cu ceva timp un urma o cerere la Spitalul de Oftalmologie prin care solicitam sa mi se spuna ce sume au fost cheltuite de spital cu acesti avocati. Dupa mai multe luni de zile am primit un raspuns in bataie dejoc de la Monica Pop in care pretindea ca nu am voie sa cunosc ce sume sunt cheltuite, doearece contractele cu avocatii sunt confidentiale.
Bininteles ca Monica Pop minte cu cea mai mare nerusinare. Argumentul cu pretinsa "confidentialitate" ar fi fost valabil doar pentru o persoana fizica sau pentru o firma privata. In cazul unei institutii finantate de stat, cum este Spitalul de Oftalmologie, orice cheltuiala trebuie facuta publica si controlata.


O situatie aproape identica se inregistreaza la Directia de Sanatate Publica Bucuresti, unde cativa membrii din conducere ( Adrian Neacsu, Cristina Pelin, Buzi Doina si Pana Mariana) si-au angajat nu mai putin de 8 avocati "la comun", adica si pentru ei ca persoane fizice dar si pentru institutie. Mai multe detalii aici [Link] si aici [Link]
Se intelege, nici in cazul lor Agentia Nationala de Integritate nu a fost capabila sa investigheze conflictul de interse, desi a facut cercetari in cazul acestor pesroane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu