miercuri, 6 februarie 2013

Monica Pop, amendata cu 2000 lei de Agentia Nationala de Integritate

  • Dupa ce 6 ani la rand a sfidat legea, Monica Pop a fost in cele din urma amendata de ANI cu suma de 2000 lei
  • Desi este manager de spital din 2006, ea abia in 2012 a "binevoit" sa-si trimita declaratiile de avere si de interese la ANI (vezi dovada amenzii mai jos)
  • Ianus Zoita, o alta angajata a spitalului, avand functia de director financiar-contabil, a fost si ea amendata tot cu 2000 lei
  • Separat, Spitalul de Oftalmologie a mai primit amenda pentru ca a intarziat 61 de zile sa prezinte lista cu persoanele care fac parte din conducere si care trebuie sa-si depuna declaratii de avere si de interese
  • "Performanta" ANI: a avut nevoie de aproape trei ani de zile ca sa aplice niste simple amenzi
  • Din pacate, ANI nu este capabila sa aplice legea mai departe de amenzi. Agentia nu a reusit sa descopere cele mai grave probleme cu cei din conducerea spitalului si anume incompatibilitatea si multiplele conflicte de interse.
  • Test de obiectivitate pentru ziaristi: vor avea curajul sa publice o stire negativa despre Monica Pop? Ma refer in special la cei care nu lasa sa treaca o saptamana fara sa nu scrie un articol laudativ la adresa ei
  • Update 2014: Monica Pop a fost iertata de justitie, transformandu-i amenda in avertisment [Link]
Dupa "lupte seculare", ANI s-a gandit in sfarsit sa aplice legea (doar partial, insa) si in cazul celor de la Spitalul de Oftalmologie, care de ani de zile refuza sa-si trimita declaratiile de avere si de interse la ANI. Am sesizat acest lucru agentiei inca din 2010 prin petitia 555/G/25.03.2010 [Link]

In 2012, la doi ani de la plangerea mea initiala, ANI nu miscase un deget [Link] si recunostea cu seninatate ca in arhiva lor nu se gaseste nici o declaratie de avere sau de interse care sa provina de la Spitalul de Oftalmologie si refuzau sa aplice amenzi invocand prescrierea. [Link]

Abia spre sfarsitul anului 2012 s-au gandit sa ia masuri si sa aplice cateva amenzi anemice dupa cum puteti vedea in raspunsul de mai jos.


Amenzile aplicate sunt dupa cum urmeaza:
- 2000 lei pentru Monica Pop in calitate de manager al spitalului
- 2000 lei pentru Ianus Zoita, director financiar contabil
- 12200 (200 lei x 61 zile intarziere) pentru Spitalul de oftalmologie ca institutie.


Desi ANI lasa impresia ca a respectat legea, in realitate amenzile sunt extrem de putine in raport cu volumul neregulilor:

1. Monica Pop ar fi trebuit amendata de mai multe ori pana acum pentru lipsa declaratiilor. Eu am semnalat la ANI neregula inca din 2010, dar la momenul respectiv nu a fost luata nici o masura.
De ce nu a fost amendata Monica Pop inca din 2010? sau macar din 2011? Mai ales ca in acea perioada era investigata de ANI. Cum se face ca inspectorul de integritate Georgian Manolache nu a bagat de seama ca Monica Pop nu-si trimite declaratiile la ANI?

2. declaratiile date de Monica Pop contin nereguli imense. Un exemplu ar fi ca are obiceiul sa treaca la venituri "conform fisei fiscale" sau "conform anilor precedenti" la alte rubrici. De ce nu a fost amendata separat si pentru aceste nereguli? Fireste, ar fi trebuit cate o amenda pentru fiecare declaratie in parte.

3. la nivelul spitalului trebuia sa exista o persoana special desemnata de Monica Pop care sa se ocupe cu implementarea prevederilor legii 176/2010.
Ea avea dotoria, printre altele, sa colecteze declaratiile de la angajati si sa le trimita in 10 zile la ANI. Deasemenea, trebuia sa faca lista cu persoanele din conducere care nu vor sa-si depuna declaratiile.
Din actele primite de la ANI rezulta ca persoana responabila cu declaratiile din Spitalul de Oftalmologie este Gheorghe Gabriela, avand functia de sef RUNOS.
De ce nu a fost amendata numita Gheorghe Gabriela pentru ca nu si-a indeplinit datoria de serviciu? Ca sa nu mai vorbesc ca la randul ei avea obligatia de a-si depune declaratiile de avere si de ineterse.

4. Cum ramane cu ceilati? Conducerea unui spital nu este formata doar din manager si director economic. Pe langa acestia mai exista consiliu de administratie, comitet director, sefi de sectie, de laborator si de serviciu. Practic, oricine are functie de de sef sau director in spital are obligatia de a-si depune cel putin anual o declaratie de avere si de interse. (vezi Art. 187 din Legea 95/2006)
Unde sunt declaratiile acestor persoane? Si daca nu le-au depus deloc, de ce nu au fost amendati de ANI?
Faptul ca spitalul a refuzat sa comunice lista lor nu este o scuza. ANI dispune de numeroase metode alternative prin care putea sa afle rapid cine ocupa functiile de conducere. De pilda, putea sa ceara la ANAF fisele fiscale de la toti angajatii si sa vada astfel pe ce functe este incadrat fiecare. Mai exista si alte metode mai simple, nu stau sa-i invat pe incompetentii de la ANI cum sa-si faca meseria. In plangerea mea din 2010 eu am facut o lista partiala cu cei din spital care erau obligati de lege sa-si depuna declaratiile, dar cea mai mare parte din ei nu au patit nimic pana in prezent.

Care este totusi motivul pentru care cei din spital nu isi depun declaratiile conform legii? (sau chiar daca si le depun, cum a facut Monica Pop, refuza sa le trimita la ANI).

Raspunsul este extrem de simplu. CONDUCEREA SPITALULUI DE OFTALMOLOGIE ESTE IN ILEGALITATE
Incepand cu Monica Pop in persoana, aproape toti din conducere se afla in stare de incomaptibilitate si de conflict de interse. Principala lor vina este ca au dezvoltat o retea imensa de cabinete private prin care paraziteaza sistemul de stat. (voi reveni cu un articol detailat, insa pe moment puteti citi ceva aici : [Link]

Monica Pop are la activ si alte fraude si mai mari, inclusiv ca a stat un an de zile fara contrat si pentru ca perioada de interimariat de maxim 6 luni conform legii, la ea a fost de peste un an de zile. [Link]
Agentia Nationala de Integritate a esuat lamentabil sa descopere incompatibilitatea si conflictele de interese in cazul Monicai Pop, iar pe ceilalti din conducerea spitalului (in jur de 10 persoane) nu-i ancheteaza deloc.
Voi reveni cu articole detailate in care sa demonstreza ca ANI nu este in stare sa faca o ancheta serioasa. Pana una-alta putem vedea ca le-a trebuit aproape trei ani ca sa aplice niste simple amenzi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu