joi, 11 mai 2017

Cum s-a transformat examenul pentru functia de manager de spital intr-o caricatura

Vlad Voiculescu (ministru al sanatatii in 2016) a transformat examenul managerilor de spital intr-o caricatura, prin modificarea regulamentului de concurs. 

Principalele modificari aduse de Ordinul MS 1520/2016 au fost:

  1. acceptarea urmartilor penal si a condamnatilor penal in examen

  2. eliminarea celor 50 de intrebari-grila, singura proba obiectiva a examenului

  3. permisiunea de a raspunde la intrebari cu cartea in fata

De acum incolo, Monica Pop nu mai are nici un fel de obstacol ca sa-si mentina functia de manager.


In 2016 am depus la Ministerul Sanatatii o petitie (nr. 37219/02.06.2016 Link pentru detalii)  in care am descris in detaliu cum se fraudeaza de fiecare data examenul pentru functia de manager la Spitalul de Oftalmologie Bucuresti, astfel incat Monica Pop sa ramana in functie.

Ca orice ministru care se respecta, Vlad Voiculescu nu a dat nici un fel de raspuns in termen legal. Totodata, nu a luat nici un fel de masaura administrativa ca sa opreasca fraudele prin care Monica Pop isi pastreaza de 25 de ani scaunul de sef de spital.

Totusi, Voiculescu pana la urma s-a gandit sa faca ceva: a simplificat atat de mult examenul pentru functia de manager, incat s-a transformat  intr-o farsa, ceva ca in schitele lui Caragiale.

Testul grila a fost eliminat, iar acum examentul consta exclusiv in sustinerea unui proiect de 15-20 de pagini. Evaluarea este la bunul plac al comisiei de examen (care, evident, stie pe cine sa aleaga). Practic, managerii de spital precum Monica Pop, care in anii anteriori erau nevoiti sa recurga la fraude grolsolane, au acum cale libera sa-si mentina fara probleme functia de conducere.

In acest sens ministrul Viculescu a stabilit un nou regulament de examen prin Ordinul 1520/2016 (Link), abrogand regulemntul anterior prevazut de Ordinul 1082/2010 (Link). Principalele modificari aduse regulamentului de concurs le puteti gasi mai jos.


Prima modificare: persoanle condamnate penal sau in curs de urmarire penala pot deveni acum manageri de spital.


In cuprinsul vechiului ordin 1082/2010 exista, la art. 1 alin. 1 lit e), o prevedere care interzicea celor care candidau la functia de manager de spital sa fie condamnati penal sau in curs de urmarire penala:

Articolul 1
1) Ocuparea funcţiei de manager din spitalele publice aflate în reţeaua proprie a Ministerului Sănătãtii se face prin concurs, la care au acces persoane fizice care întrunesc cumulativ condiţiile:
e) nu sunt condamnaţi penal sau în curs de urmărire penală;

Ministrul Voiculescu a coniderat ca o asemena prevedere nu mai este necesara si a eliminat-o din versiunea noua a regulamentului pentru functia de manager, stabilita prin Anexa ordinului 1520/2016 (Link).

In schimb, a fost adaugata o prevedere mai blanda, potrivit careia pot participa doar persoanele care "nu au fost condamnate pentru săvârşirea unei infracţiuni comise cu intenţie". Asadar, daca esti condamnat pentru neglijenta in serviciu, de exemplu, poti avea cale libera catre postul de manager.

In prezent, un urmarit penal sau chiar un condamnat penal (numai in anumite cazuri) poate deveni cu usurinta manager de spital. Nu trebuie sa ne mire, din moment ce in fruntea tarii se gasesc condamnati penal, precum liderul PSD Liviu Dragnea. Numai ca modificarea au fost facuta in decembrie 2016, cand guvernul Ciolos se mai afla inca pe pozitii.

A doua modificare: eliminarea testului grila

In vechiul regumant introdus prin ordiul 1082/2010, examenul consta in doua parti: un test grila si sustinerea unui proiect de management spitalicesc.

Testul grila, conform vechiului regulament, consta in 50 de intrebari cu 4 variante de raspuns, dintre care 40% erau din legislatia spitalelor publice si 60% din managemntul spitalicesc.

Considerand ca testul grila este o proba mult prea dificila pentru viitorii manageri de spital, Voiculescu a eliminat-o in totalitate din noul regulament. In prezent, examenul consta numai in sustinerea unui proiect de 15-20 de pagini despre managementul spitalului unde s-a depus candidatura.

Practric, Voiculescu a eliminat singura proba obiectiva care exista in evaluarea unui manager de spital.

Cine garanteaza ca proiectul e facut de candidat si ca nu l-a ajutat nimeni la redactarea lucrarii? Voiculescu s-a gandit si la acest aspect: candidatul trebuie sa declare, pe propria lui raspundere, ca el este autorul lucrarii. (Daca nu e suficient, trebuie in plus sa jure pe rosu. Rosu PSD-ului, evident).


Este limpede ca cele 15-20 de pagini sunt bune pentru un referat scris de un elev de liceu, insa sunt prea putine pentru a cuprinde un plan serios de conducere al unui spital public! Intr-un spatiu atat de restrans nu poti sa prezinti decat banalitati si generalitati corporatiste, de genul "Trebuie sa imbunatatim gradul de integrare dintre departamente si, totodata, comunicarea dintre medic si pacient." precum si alte formulari generice si lipsite de orice substanta.

A treia modificare: ai voie sa raspunzi la intrebari cu cartea in fata

Ca sa fie lucrurile si mai simple pentru cel care da examenul, Voiculescu a introdus inca o prevedere suplimentara, care nu exista in varianta veche de regulament: ai voia sa reaspunzi la intrebarile comisiei cu cartea in fata.

Art. 17(5) Comisia de concurs va putea adresa întrebãri din bibliografia publicată împreună cu anunţul de concurs conţinând legislaţie specifică activităţii spitalului public şi lucrări de specialitate în domeniul managementului sau managementului sanitar. Candidaţii au dreptul să deţină asupra lor sursele bibliografice şi sã le consulte în vederea fundamentării răspunsurilor la întrebări.

Asadar, daca se intampla ca un candidat sa nu stie sa raspunda la in intrebare, are dreptul sa consulte repede manualele si legislatia pentru a da raspunsul corect.

A patra modificare: examenul transformat in talk-show


Daca va inchipuiti cumva ca intrebarile comisiei sunt cam dificle, mai ganditi-va. Art. 17 alin.4 din regument exemplifica cam ce fel de intrebari pot fi puse de comisie. De pilda, in loc de intrebari precise, care sa necesite raspunsuri la obiect, fara interpretari si ocolisuri din partea candidatului, sunt folosite formulari de genul:

Ce puteţi să spuneţi despre ......?
Am dori să revenim la subiectul anterior. Spuneaţi că.... ?


Este evident ca acest tip de intrebari sunt potrivite mai mult pentru un moderator TV care incearca sa incurajeze discutia cu invitatii sai dect pentru o comisie de examen pentru conducerea unui spital public! Examenul se transorma in acest fel intr-un adevarat talk-sow, unde candidatul vorbeste liber si isi prezinta opiniile, fara sa-i fie testate in mod obiectiv cunostintele prin intrebari exacte.

Alte gen de intrebari sunt special concepute ca sa-i favorizeze pe vechii manageri de spital: "Aţi condus un colectiv de muncă/echipă vreodatã?".

Evident, fosilele comuniste care putrezesc de ani de zile in functiile de conducere din spital vor avea raspunsul la degetul mic, insa ce poate spune un candidat care nu a mai fost vreodata manager sau sef de sectie?

Interesant este ca modificarile in privinta concursului pentru functia de manager nu au fost facute de PSD, ci de un ministru asa-zis tehnocrat, de la care aveam alte pretentii. Voiculescu este si membru al echipei Romania 100, impreuna cu Dacian Ciolos. Probabil ca asa vad ei lucrurile in viitorul luminos si, bineinteles, "tehnocrat".



Oare cati elevi care dau BAC-ul nu si-ar dori sa aiba si ei  un exament tot atat de simplu precum cel al unui manager de spital? Mai ales nu trebuie sa se ocupe apoi de soarta a mii de pacienti...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu