sâmbătă, 13 iulie 2013

Medalert si-a dat duhul?

Lansat cu surle si trambite in luna mai a anului trecut, site-ul Medalert.ro se pare ca si-a dat sfarsitul, in prezent afisand doar o eroare de server, asa cum puteti vedea si in imaginea de mai jos.

 

Desi initial a fost prezentat bombabstic de presa ca "un mecanism online pentru combaterea coruptiei in sistemul de sanatate", in cele din urma Medalert s-a dovedit un imens esec.
Cat timp a functionat au fost raportate doar un numar foarte mic de cazuri de coruptie (1-2 pe luna) si nici unul dintre ele nu au fost analizat cu seriozitate de catre cei din spatele platformei. Personal nu am citit de nici un caz de coruptie medicala dezvaluit de presa pe baza sesizarilor de pe Medalert.

Care au fost elementele care au facut ca Medalert sa fie un esec?

- lipsa transparentei. Numele persoanelor acuzate de coruptie era tinut ascuns "pana la rezolvarea cazului", rezolvare care, dupa cum am putut observa personal, nu mai venea niciodata. Asadar nu puteai sa aflii cine sunt cei acuzati de ilegalitatile din sistemul sanitar.
Jurnalistii din spatele siteului ar fi trebuit sa inteleaga pana acum ca noi, cetatenii obisnuiti, ne-am cam saturat de genul asta de abodare a "coruptiei fara corupti", prin sunt aratate doar ilegalitatile la modul general dar nu si persoanele care le faptuiesc.

Site-ul Doctorbun.ro a avut o metoda mult mai adecvata: fiecare medic are un profil si orice persoana se poate inregistra sa lase un comentariu in care sa descrie cum a fost tratat de respectivul. Comentariile nu sunt cenzurate, chair daca infatiseaza lucruri negative.

- lipsa de feedback. Odata ce raportai un caz, nu urma nici un fel de reactie sau demers din partea celor care se aflau in spatele siteului. Primeai doar un email de confirmare cu promisiunea ca vor contacta autoritatile competente. Dupa aceea nu mai urma absolut nimic.

Desi echipa  MedAlert promitea solemn ca "va prelua sesizarile din partea pacientilor si personalului medical privind actele de coruptie din sistem si va urmari reactia si eficienta raspunsului autoritatilor responsabile, asigurand expunerea in media a cazurilor de coruptie si de lipsa de transparenta a autoritatilor medicale", nimic din toate aceste lucruri nu s-a rezlizat in practica.

Este evident ca orice persoana care a reclamat pe Medalert o ilegalitate se asteapta ca problema semnalata sa fie cumva rezolvata sau macar investigata. Altfel, daca doar reclami si nu se intampla absolut nimic, omul isi pierd rapid interesul.


- probleme tehnice. De mai multe ori siteul a avut probleme serioase de functionare. Saptamani intregi Medalert a fost inaccesibil, iar cand aparent mergea existau alte probleme tehnice la formularele de raportare.
Chiar in momentul in care scriu aceste randuri, Medalert este paralizat de o eroare de server care nu a fost rezolvata de cel putin o saptamana (este afisat mesajul "Uncaught exception thrown in shutdown function." ).

- lipsa de promovare. Desi in momentul lansarii au aparut cateva articole despre Medalert, ulterior s-a lasat tacerea si nu a mai fost pomenit de nici un ziarist.

Intr-un cuvant: NEIMPLICARE! Jurnalistii care au stat in spatele proiectului (Laurentiu Diaconu  Colintineanu, Vlad Mixich si Sanda Nicola) au demonstrat o lipsa imensa de implicare in propriul lor proiect.

Am raportat si eu doua cazuri de coruptie la Medalert si numai unul dintre ele [Link] a apucat sa fie publicat inainte ca site-ul sa-si dea sfarsitul. Fireste, nici un ziarist nu s-a deranjat sa ma contacteze ca sa afle mai multe detalii sau sa scrie vreun rand referitor la faptele de coruptie trimise.


Monica Pop s-a opus siteul Medalert, de teama ca abuzurile ei sa nu ajunga publice. Imediat cum s-a anuntat lansarea site-ului s-a grabit sa iasa pe TVR Info si sa spuna ca Medalert este o "ineptie" si ca "va contribui si mai mult la defaimarea imaginii medicului.". Deasemenea, nu a uitat sa se planga de asa-zisul salariu mic, de numai  "20 si ceva de milioane" pe luna, daca e sa ne luam dupa aceste minciuni ordinare. [Link] Este suficent sa accesati declaratiile ei de avere ca sa vedeti ca veniturile ei oficiale sunt de 5-6 ori mai mari decat pretinde la televizor.

Evident, Monica Pop s-a temut ca toate abuzurile ei vor iesi la iveala si ca vor exista o gramada de pacienti care sa umple site-ul cu sesizari. Din pacate, Medalert s-a nascut mort si nu a prezentat nici un fel de pericol pentru coruptii din sistemul sanitar, inclusiv pentru Monica Pop.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu