marți, 18 octombrie 2011

Un an de zile Monica Pop a condus Spitalul de Oftalmologie FARA NICI UN CONTRACT de manager!

  • Munca la negru in varianta la nivel inalt: pe toata durata anului 2010, Monica Pop a condus Spitalul de Oftalmologie fara a avea nici un fel de contract semnat!
  • Interimariatul, de maxim 6 luni conform legii, la Monica Pop a fost de aproape un an de zile.
  • Monica Pop, mai "speciala" decat muritorii de rand: ea poate munci si fara contract, in opinia ministerului. Ea poate fi manager si fara contract de manager.
  • Ministerul Sanatatii tolereaza orice fel de ilegalitate legata de Monica Pop numai ca sa o lase sa conduca permanent Spitalul de Oftalmologie 
Situatie initiala
Pe data de 15.12.2009, contractul de manager semnat intre Monica Pop si minister a expirat (contractul fusese valabil timp de trei ani in perioada 2006-2009). Imediat Ministerul Sanatatii a avut grija sa o numeasca manager interimar, dar fara sa-i mai acopere functia si cu un contract de management, absolut necesar.
Intrebati privire la aceasta situatie delicata, reprezentantii Ministerlui au nascocit o scuza penibila: Monica Pop nu avea nevoie de contract, deoarce Legea 95/2006 nu prevede ca un manager interimar sa semneze un nou contract.

Asa este. Nu prevede UN NOU CONTRACT, DAR PREVEDE ALCEVA: prelungirea vechiului contract, pe maxim 6 luni, lucru omis intentionat de minister.
Sa citim exact ce prevede legea 95/2006 pentru perioada de interimariat:

Art 178 alin 3.
"[..] La încetarea mandatului, contractul de management poate fi prelungit pe o perioada de 3 luni, de maximum doua ori, perioada în care se organizeaza concursul de ocupare a postului,[..] Ministrul sanatatii, ministrul de resort sau primarul unitatii numesc prin act administrativ un manager interimar pâna la ocuparea prin concurs a postului de manager".

Buun. Lege e forte clara. Daca ti se termina mandatul de manager de spital, poti fi numit in continuare manager interimar inca 6 luni, timp in care spitalul va organiza un nou concurs. Nu e suficent doar sa fii numit interimar, mai trebuie prelungit si vechiul contract.

Pentru Monica Pop cei din minister au facut lucrurile pe jumatate: au numit-o in functia de manager interimar, prin ordin de ministru, DAR NU I-AU PRELUNGIT CONTRACTUL DE MANAGER.
De ce? Asa au interpretat ei fantezist legea 95/2006: in opinia lor, un manager interimar poate munci oricum, fara contract, primind bani doar asa, pe baza de intelegere verbala.

Aici ne lovim de o alta problema si mai grava: un manager interimar poate sta in acesta functie maximum 6 luni. (Art. 179, alin. 6  si  Art 178 alin 3. din legea 95/2006). Adica exact cele doua prelungiri de contract de cate trei luni fiecare despre care vorbeam mai devreme.

Art 179 alin 6. din Legea 95/2006
Managerul interimar si ceilalti membrii ai comitetului director interimar se numesc în conditiile prevazute la alin. (5) pe o perioada de maximum 6 luni.

Intelergeti ce spune legea? MAXIM 6 LUNI perioada de interimariat!
Cu toate acestea, MONICA POP A FOST INTERIMARA APROAPE UN AN DE ZILE ! Mai precis 11 luni, de la 15.12.2009 pana la 10.11.2010, cand a avut, chipurile, concursul pentru un nou mandat de manager (in realitate nu a fost nici un concurs real, Monica Pop doar s-a ales singura pentru urmatoarea perioada de 3 ani).

Excelent! Ce avem pana acum? Un manager interimar fara contract si care este numit peste termenul legal, cu voie de la Ministerul Sanatatii.
Ar fi insa prea putin pe langa ce poate Monica pop in materie de ilegalitati.

Nici dupa ce a ajund iarasi manager plin, in noiembrie 2010, Monica Pop nu a semnat imediat vreun contract de manager.
Pe un document al Ministerului Sanatatii din 27.12.2010 se mentioneaza ca la data respectiva nu fusese inca semnat nici un contract cu Monica Pop deoarece "institutia se afla in procedura de incheiere a noilor contracte de management" si chipurile, asta poate dura cu lunile, desi un contract se poate semna in 5 minute. Asadar, inca o luna si jumatate pe rabojul neregulilor.

PANA UNA ALTA, MONICA POP A MAI REUSIT O PERFORMANTA DE ILEGALITATI: UN AN DE ZILE FRA CONTRACT LA SEFIA SPITALULUI DE OFTALMOLOGIE.
Nu pot spune dect: BRAVO, TOVARASI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu