joi, 22 martie 2012

(II) Curtea de Conturi da unda verde la sifonat banii publici prin contractele de asistenta juridica

Curtea de Conturi - o alta institutie inutila, incapabila sa opreasca hemoragia banilor publici
Vrei sa-ti aperi in instanta interesele folosind banii publici, dupa ce ai comis infractiuni? Curtea de Conturi iti da voie!
Ce sume au fost cheltutie pe avocati de catre DSPB ca sa-si aprere pretiosii sai sefi? E confidential, tu ca cetatean nu ai voie sa stii decat ce impozit platesti la stat, restul nu te priveste.


Citeste aici Partea I [Link]
Rezumatul primei parti:

Am trimis o sesizare Curtii de Conturi [Link] in care deomnstram ca 4 persoane din conducerea DSPB (Directia de Sanatate Publica Bucuresti) si-au angajat avocatii lor personali ca sa "apere" si intistutia pe care o conduceau. S-a ajuns pana in situatia cand in acelasi proces un avocat reprezenta atat institutia cat si pe ei ca persoane fizice. Am demonstrat in plangerea mea ca situatia este in neregula, daratand ca cei 4 indivizi isi aparau interesele in instanta platindu-si avocatii cu contracte de asistenta juridica semnate in numele DSPB-ului. Mai mult decat atat, conducerea DSPB-ului nu vrea sa spuna ce sume au fost cheltuite pe banii publici pe acesti avocati, invocand asa zisa "confidentialitate" a contractelor. Deasemenea, tot ei pretind ca nimeni nu are voie sa-i controleze. [Link]

Cine erau cei 4 de la conducerea DSPBului
-         Pana Mariana, consilier juridic superior
-         Buzi Doina, sef serviciu RUNOS
-         Pelin Cristina, director coordinator adjunct (la vremea respectiva)
-         Neacsu Adrian, director executiv (la vremea respectiva)
Ultimul dintre ei, Adian Neacsu este si politician, fiind in prezent reprezentant pe o filiala teritoriala PNL. A candidat in 2008 si pentru Camera Deputatilor.

Cine sunt avocatii: 
-         Casa de avocatura "Buzoianu Daniela"  2 avocati
-         Casa de avocatura "Buzatu si asociatii" 7 avocati

Dupa un an si patru luni de la reclamatie, Curtea de Conturi (mai exact Camera de Conturi Bucuresti) a binevoit sa dea un raspuns definitiv de 5 randuri care poate fi citit mai jos:

Ei pretind ca nu au gasit nimic in neregula, sau mai exact, "nu au fost constatate abateri de la legalitate" insa fara sa dea nici cea mai mica lamurire. Ma si intreb cum au verificat din moment ce sumele din contracte erau, chipurile, "confidentiale."

Haideti sa le dau eu cateva idei cu privire la ilegalitatile posibile in acesta situatie: 
Varianta 1. Esti sef intr-o institutie de stat si vrei sa scoti niste bani "in mod legal" din fondurile publice.
Solutie: iti suni avocatii tai personali (care te apara pe tine ca persoana fizica in mai multe procese chiar in acel moment) si le oferi si niste contracte grase cu institutia condusa de tine. Profitul din aceste contracte urmeaza sa se imparta la doi si toata lumea e multumita.
Nu conteaza daca avocatii pierd sau castiga procesle: fiind vorba de o institutie de stat, orice proces pierdut este acoperit din banii publici, nu din salariul angajatilor vinovati. La urma urmei esti sef, doar nu o sa te sanctionezi singur pentru abuzurile si greselile pe care le faci. La fel, nici subalternii tai credinciosi nu vor pati nimic, ca, de, ei te ajuta sa te mentii in functie.

Nu conteaza nici ca institutia are deja o multime de consilieri juridici care se pot prezenta in instanta. Nu. Avocatii tai personali sunt mult mai potriviti sa primesca bani de la stat pentru conctractele juridice.

Retineti: sumele pentru contractele de asistenta juridica nu sunt limitate de lege, asa ca pot fi oricat de mari. Practic, tu ca sef de institutie poti sa le dai avocatilor tai personali si 1 milion de euro. Bani de la buget sa fie, ca in rest avem noi grija cum sa-i cheltuim, stimati cetateni platitori de taxe...

Curtea de Conturi spune ca totul este legal! Asa crede cel putin Miron Nica, director in Camera de Conturi Bucuresti, in raspunsul

Varianta 2. Esti sef intr-o institutie de stat si faci niste fapte penale. Ca urmare niste cetateni nemultumiti deschid actiune in instanta, atat impotriva ta ca persoana fizica cat si impotriva institutiei pe care o reprezinti.
Ai nevoie imediat de o aparare solida, pe bani grei, cu avocati care sa prezinte situatia numai in favoartea ta chiar daca vobesc in numele unei institutii de stat.

Solutie: pui mana pe telefon si iti suni avocatul personal. Il angajezi sa te reprezinte in acelasi proces atat pe tine, cat si institutia unde lucrezi. Ce avantaje decurg de aici:
- reducerea cheluielilor de judecata. Platesti avocatul tau cu o suma modica, urmand ca grosul banilor sa-i primesca prin contractul de asistenta juridica facut cu intitutia de stat. Altfel spus, te aperi pe banii statului!
- aparare extrem de eficienta. Practic, avocatul iti va fi recunoscator pentru contractul banos pe care i l-ai asigurat. El va avea grija sa prezinte situatia numai in favoarea ta, chiar daca vorbeste in numele unei institutii de stat. Abuzurile tale vor fi negate, probele vor fi ascunse sau distruse si astfel iti cresc substantial sansele sa scapi

Dar iata, Curtea de Conturi spune ca totul este in regula daca procedezi precum in situatiile descrise mai sus. Si, bineinteles, Curtea de conturi este formata din oameni onorabili, precum acel Miron Nica, semnatarul raspunsului.

Nu este de mirare ca in bugetul institutiilor de stat se nasc gauri uriase. Infractorii au gasit solutia perfecta: dupa ce comit ilegalitatile, isi angajeaza avocati tot pe banii publici. Currtea de Conturi le da voie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu