duminică, 12 februarie 2012

(I) De ce merg treburile prost in sanatate?

Partea I: Introducere

De ce merg treburile prost in sistemul sanitar romanesc? Iata o intrebare ridicata frecvent de cetateni, fara ca cineva sa poata avansa vreun raspuns complet. Se vorbeste despre lipsa fondurilor, ineficienta sistemului in sine, efectele crizei economice, raportul prea mare intre cei care beneficiaza de servicii de sanatate si cei care platesc asigurari medicale si alti zeci de factori marunti.

O singura problema este constant evitata sau minimalizata in discursul celor care vorbesc de reforma in sanatate: CORUPTIA.

Am lucrat vreme indelungata la Spitalul de Oftalmologie si am o viziune foarte clara din interiorul sistemului. Stiu bine care sunt problemele din interior si voi exemplifica cu sitiatia curenta din acest spital.
Daca si la alte unitati sanitare din tara lucrurile stau la fel ca la Spitalul de Oftalmologie (si este foarte probabil sa fie asa), atunci nu e de mirare ca s-a ajuns intr-o situatie dezastruasa a sistemul sanitar.

Pe scurt, iata problemele majore legate Spitalul de Oftalmologie Bucuresti:
 • spitalul este condus de o persoana aflata in incompatibiliate (Monica Pop) deoarece detine nu mai putin de 10 functii in acelasi timp;
 • concursuri fraudate (fictive) pentru posturile de conducere, cu sprijinul Ministerului Sanatatii;
 • medici care primesc spaga de la pacienti pentru a-si face meseria cum trebuie;
 • pacienti care vin la spital si sunt redirectionati catre privat;
 • program de lucru nerespectat (medici care lucreaza doar pe hartie cele 8 ore/zi);
 • medici aflati in incompatibilitate deoarece detin functii de conducere in spital si lucreza si la privat;
 • cazuri de infectii intraspitalicesti musamalizate;
 • greseli medicale nesanctionate;
 • abuzuri impotriva pacientilor (scandaluri, insulte etc.);
 • nepotism ( angajarea de rude si prieteni in diverse posturi din spital);
 • medici "sponsorizati" de anumite firme de medicamente ca sa promoveze si sa foloseasca numai produsele lor;
 • lipsa totala de transparenta, conducerea spitalului refuzand sa publice o serie de documente esentiale legate de activitatea si personalul institutiei;
 • greselile conducerii acoperite permanent din banii publici, cei vinovati nefiind niciodata obligati sa plateasca din buzunarul lor;
 • angajati sanctionati pe nedrept pe criterii de ura personala, fara legatura cu activitatea lor profesionala;
Merg treburile prost in Sanatate?
Eu am o singura explicatie: CORUPTIA institutionalizata, impotriva careia nimeni nu face nimic. In opinia mea fondurile alocate sanatatii sunt absolut suficente, marea problema este cum sunt cheltuite si de catre cine.
Toate problemele din sistemul sanitar sunt derivate din coruptie. Solutia? Arestati si trimiteti la inchisoare marii corupti cocotati in functiile cheie din Ministerul Sanatatii si din conducerea spitalelor din tara. Va garantez ca veti observa imediat efectul, la fel ca un pacinet cu o infectie grava care primeste o doza-soc de antibiotice.

(Urmeaza sa abordez foarte curand in detaliu fiecare punct arata mai sus in articole separate si insotite de dovezi. Ce ati citit mai sus reprezinta doar parte I - Introducerea).

3 comentarii:

 1. d-na Ionescu,am fost rezidenta cand vs.inca lucrati acolo si pot sa va spun ca va admir curajul si puterea cuc are luptati.Din pacate tot sitemul e asa bine pus la punct,sunt asa multi oamei dispusi sa contribuie si sa sustina aceste mizerii incat numai MOARTEA d-nei POP MONICA ar mai putea schimba macar putin iadul din spitalul de oftalmologie.Suntem aproape de Sarbatori si mi-as dori ca monica pop,acest monstru ce nu se poate numi om sa apuce sa se spovedeasca si sa regrete tot ce a facut,dar va spun sincer ca imid oresc din toata inima si eu si multi dintre colegii mei a caror viata sic ariera a distrus-o,sa moara,pur si simplu sa moara.Poate asa sa existe o mica sansa ca toata infectia dina cels spital sa ia sfasit...si nu numai ea,sa moara toti acei mizerabili medici care sunt partasi la ce se intampla acolo si care au ajuns "mari doctori" facand sex cu dl profesor pop ,cu d-na doctor sanda popa,cu marele profesor olteanu...etc.

  RăspundețiȘtergere
 2. Si nu e singurlu caz:tot in Bucuresti,la spital de stat,aflat in jurisdictia Administratiei Spitalelor din cadrul Primariei Bucuresti,atat directorul medical,cat si managerul spitalului sunt in functii de conducere la Facultatea de Medicina Carol Davila=unul este prodecan,celalalt decan la asistenta medicala generala.ANI a recunoscut ca cei doi se afla in incompatibilitate,dar nimeni nu face nimic!!!Tara lui Papura-Voda!!!

  RăspundețiȘtergere
 3. Ingrozitor!!
  Oare nu se pot demara niste investigatii cu privire la matrapazlacurile acestei individe (M. Pop)?
  Apare peste tot, la toate emisiunile, latra si urla si jigneste si emite aberatii pe banda rulanta, deja nu mai este de suportat aceasta individa!

  RăspundețiȘtergere