joi, 24 noiembrie 2011

De ce a fost decorata Monica Pop ?

O intrebare simpla: de ce a primit Monica Pop in 2004 ordinul "Meritul Sanitar"?
Concret, ce a facut ea in mod deosebit sa merite acesta distinctie?
Daca veti citi acest articol [Link], veti vedea ca Monica Pop a fost decorata la scurt timp dupa un scandal imens in care 12 pacienti au capatat o infectie intraspitaliceasca, iar cativa din ei si-au pierdut definitiv vederea.
La vremea respectiva Monica Pop a fost amendata cu 60 milioane lei vechi, dar dupa aceea a fost propusa pentru decorare. Cum vine asta?
Singurul ei "merit": a aparut la TV mai mult decat orice alt medic din Romania.
Este oftalmologul cu cea mai mare activitate la TV din tara.

Haideti sa incercam sa elucidam misterul citind mai intai Legea 539/2003, lege care reglemeteaza acordarea ordinului Meritul Sanitar.
Astfel, la art. 2 pt. 1 putem citi ca acest ordin se acorda persoanelor "care au avut merite deosebite in domeniul ocrotirii sanatatii populatiei, in combaterea unor epidemii, in domeniul cercetarii si practicii medicale, in cresterea prestigiului stiintei medicale romanesti si in asigurarea asistentei medicale, atat pe timp de pace, cat si in situatii de conflict armat sau de razboi."

Buun! Deci, "merite deosebite". Sa mergem mai departe sa vedem ce insemna exact acesta expresie. Art. 14 din Anexa 1 a legii 539/2003 aduce lamuriri suplimentare:

"(2) Prin merite deosebite, in sensul prezentului regulament, se intelege:
a) obtinerea unor rezultate semnificative in asigurarea starii de sanatate a populatiei;
b) introducerea unor metode noi in practica actului medical;
c) combaterea eficienta a bolilor sociale;
d) prevenirea maladiilor epidemice si obtinerea performantelor medicale in tratarea diferitelor boli;
e) descoperirea si producerea unor medicamente sau substante medicamentoase noi si eficiente in tratarea diverselor maladii;
f) asigurarea ingrijirii medicale corespunzatoare a combatantilor raniti pe timp de conflict armat sau de razboi;
g) obtinerea brevetului de inventie-inovatie pentru realizarea de aparatura in domeniul medical."

STOP! Sa vedem acum daca Monica Pop poate fi incadrata macar la un singur punct din cele enumerate inainte.

A descoperit Monica Pop tehnci noi chirurgicale pentru operatiile oftalmologice? Nici vorba.
S-a dus Monica Pop in Irak sau Afganistan ca sa aiba grija de raniti? Sau in alte locuri unde exista conflicte armate? Absolut deloc.
A prevenit aparitia "maladiilor epidemice"? Nicidecum. Monica Pop nu a fost in stare nici sa previna aparitia unei infectii intraspitalicesti acolo unde lucreaza, desi era datoria ei sa ia toate masurile necesare.
A obtinut "rezultate semnificative" in asigurarea starii de sanatate a populatiei? Nu se vede. Statistic avem la fel de multi bolnavi ca si inainte.
A combatut eficient vreo boala sociala cum ar fi, de pilda, tuberculoza sau hepatita? Da' de unde. (Prin boli sociale se intelege si cele cu transmitere sexuala).
A inventat Monica Pop vreun instrument sau aparat medical util pentru practica medicala? Niet!
A descoperit acesta persoana vreun medicament nou "eficient in tratarea diverselor maladii"? Cum sa nu, Monica Pop nu are nici cea mai mica treaba cu asa ceva.

Atunci, CE MERITE DEOSEBITE A AVUT CA SA FIE DECORATA?
NICI UNUL!

Nu iau in calcul lucruri de genul "opereaza si trateaza bolnavi". Asta face orice oftalmolog obisnuit si nu-l mai decoreaza nimeni pentru asta. Prin "merite deosebite" se intelege sa faci ceva mai aparte, peste medie, nu doar ce scrie in fisa postului pentru care esti platit.

Atunci, Monica Pop chiar nu face nimic in plus fata de un oftalmolog oarecare?
Ba da!

Monica Pop a avut grija sa apara le televizor si in presa peste orice limita a bunului simt, cu mult peste orice alt medic roman. Fara teama de a gresi putem spune ca este cea mai promovata persoana din oftalmolgia romana, daca nu chiar din toata medicina romaneasca.
Si ce ne spune ea la televizor? Nu va uitati in soare cand e eclipsa, nu va jucati cu petarde, spalati-va pe ochi cu apa si sapun, nu puneti ceai de musetel in ochi si alte asemena banalitati pe care orice om trecut prin scoala ar trebui sa le stie.
Daca acum 200 de ani era ceva revolutionar sa le spui oamenilor de rand sa se spele cu apa si sapun, in ziua de azi este penibil pentru o somitate medicala sa-si demonstreze "cunostintele" abordand astfel de subiecte.
Monica Pop are gija sa spuna la TV oamenilor sa-si faca un control la cea mai mica suspiciune de boala, dar tot ea nu a avut chef sa raporteze infectia cu cuiperca din spital care a nenorocit definitiv mai multi oameni. Nu! Infectia era ceva firesc pentru ea!

Nu intodeauna abordeaza subiecte medicale. Monica Pop apare in unele emisiuni doar ca sa-si dea cu parerea cu privire la felurite crime, violuri sau alte evnimente de tabloid. A ajuns sa joace inclusiv intr-o telenovela, unde, culmea, se joaca tot pe ea.

Acolo combate Monica Pop, la televizor! Acolo se lupta ea cu bolile si problemele oamenilor! La televizor! Acolo rezolva problemele oamenilor!
Si pentru asta a fost decorata!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu