vineri, 3 iunie 2016

Monica Pop: Demascarea (partea 1)

  • Jurnalistul Catalin Tolontan a dezvaluit o parte din afacerile ilegale facute de Monica Pop [Link]

  • Spitalul de Oftalmolgie - parazitat de capuse: Monica Pop a aprobat ca firma Monona sa-si desfasoare activitatea in spital. Ulterior, s-a angajat cu contract de munca la aceasta firma

  • Faptele comise de Monica Pop se incadreaza la: incompatibiltate, conflict de interse administrativ, conflict de interse penal, incompatibiltate de tip medical si fals in declaratii [Link]

  • Profit pe spinarea bolnavilor:  firma Monona (si implicit, Monica Pop) vinde cristaline pentru pacientii care se opereaza de cataracta. Spitalul nu cumpara cristaline si singura optiune ramanea firma unde lucra Monica Pop

  • Contractul cu Monona este facut in asa fel incat poate fi prelungit la nesfarsit

  • Agentia Nationala de Integritate: daca un manager de spital lucreaza la privat, inseamna o situatie de incompatibilitate [Link]

  • Monica Pop procedeaza asa cum face de obicei: urla, ameninta, insulta si minte cu cea mai mare obraznicie, prezentand conflictul de interese ca pe ceva firesc, evident, spre "binele" pacienului

  • Desemenea, ea ma insulta iarasi, asa cum a facut din 2012: "asistenta psihopata"

    Citeste si: Monica Pop: Demascarea - partea 2 [Link]




Ce nu a publicat Tolontan:

- Monica Pop a mai fost angajata si inainte de 2007 la Monona
- pe langa Monona, o a doua firma este implicata in schema: este vorba de Midavi Serv SRL, avand aceeasi patroni ca si Monona
- Agentia Nationala de Integritate stia inca din 2014 despre aceasta afacere (prin petitia depusa de mine nr. 10061/02.07.2014). Pana in prezent nu a facut nimic
- licitatie trucata in 1996: firma Monona, din bufet a ajuns cabinet
- Monica Pop a beneficiat de complicitatea unor medici din spital, precum si a unor functionari din Ministerul Sanatatii. Am depus deja plangere penala pe numele lor





Incepe demascarea

Jurnalistul Catalin Tolontan a redactat despre Spitalul de Oftalmologie un articol pe blogul sau personal [Link],  prin care demasca doua aspecte esentiale.
Primul, existenta unui imens conflcit de interese legat de Monica Pop, managerul care a aprobat firmei unde era angajata sa-si desfasoare activitatea chiar in cadrul spitalului pe care-l conducea. Eu am scris despre acest lucru inca din 2011 [Link]
Al doilea, este legat de modalitatea prin care Monica Pop era realeasa in functie de fiecare data: senatorul PSD Florian Popa se nume singur in Consiliul de Adminsitratie si, ulterior, in comia de concurs. Are grija, deasemenea, ca in comisie sa fie si doua persoane (Burcea Marian si Mirina Cioboata) care sunt subordonati fata de Monica Pop. Evident, de fiecare data Monica pop castiga cu 10 asa-zisul concurs, la care participa singura.


Cate legi a incalcat Monica Pop cand s-a angajat la Monona in 2007

Pe scurt: o multime, iar daca vreti sa cititi in detaliu, descarcati de aici petitia mea [Link] pe care tocmai am depus-o la Ministerul Sanatatii.

Mai jos pun o scurta lista:

1.  Lucrul la o firma privata in acelasi timp cu functia de manager reprezinta incomatibilitate conform art. 180 alin. 1 lit. a) din legea 95/2006 (varianata din 2012)


Art. 180 1) Functia de manager persoana fizica este incompatibila cu: a) exercitarea oricaror altor functii salarizate, nesalarizate sau/si indemnizate, cu exceptia functiilor sau activitiilor în domeniul medical în aceeasi unitate sanitara, a activitilor didactice, de cercetare stiintifica si de creatie literar-artistica;

Cu acesta interpretare este de acor si Agentia nationala de Integritate, asa cum se poate vedea in raspunsul nr. 8059/25.09.2013 [Link], unde se mentioneaza ca:
" Referitor la cele expuse de dvs. va precizam ca in opinia noastra, exercitarea simultana a functiei de manager cu aceea de medic intr-un cabinet privat, genereaza o situatie de incompatibilitate din perspectiva prevederilor art. 180 alin. 1 lit. a) si alin. 5 din legea 95/2006".

2. Faptul ca Monica Pop a lucrat la o firma care a stabilit relatii comerciale cu spitalul pe care il conduce reprezinta o situatie de conflict de intrerese adminsitartiv, conform art. 180 alin. 2 din legea 95/2006 (varianta 2012):

Constituie conflict de interese detinerea de catre manager persoana fizica, manager persoana juridica ori reprezentant al persoanei juridice de parti sociale, actiuni sau interese la societi comerciale ori organizatii nonguvernamentale care stabilesc relatii comerciale cu spitalul la care persoana în cauza exercita sau intentioneaza sa exercite functia de manager.

3. Incompatibilitate de tip medical, conform art. 383 alin. 1 lit. a) din legea 95/2006 (varianta 2012)

Exercitarea profesiei de medic este incompatibila cu: a) calitatea de angajat sau colaborator al unitilor de productie ori de distributie de produse farmaceutice sau materiale sanitare;



Firma Monona distribuie materiale sanitare, prin urmare incompatibilitatea este clara.

4. Conflict de interese de natura penala, conform art. 253 1 Cod penal vechi .

Intrucat Monica Pop a fost angajata a firmei SC Monona SRL in perioada 2007-2011, rezulta ca semnarea deciziei de prelungire a dat nastere infractiunii de conflict de interese de natura penala, conform art. 2531 CP vechi, articol prin care se interzice functionarilor publici luarea unei decizii prin care se aduce un folos material pentru o persoana cu care s-au aflat in raporturi de munca


Si totusi, Monica Pop, plina de oraznicie, pretinde ca "totul este legal" si ca "atunci cand am semnat contractul era legal".

Nicmi mai fals!

In primul rand Monica Pop a fraudat si licitatia din 1996, dar acest subiect trebuie tratat separat. E adevarat ca nu exista inca legea 95/2006, dar a facut alte infractiuni conform codului penal de atunci.

 In al doilea rand, aici vorbin de perioada 2007-2012, adica dupa ce Monica Pop s-a angajat la Monona. In clipa cand a semnat contractul de munca cu aceasta firma, Monica Pop s-a aflat imediat in sistuatie de incompatibilitate si conflict de interse, asa cum am aratat mai sus.

 Iar in 2012, cand a semnat ultima prelungire de contract cu firma Monona, a savasit infractiunea de conflcit de interese penal, conform Art. 253 1 CP vechi.

Luand decizia de a prelungi contractul de inchiriere cu firma Monona, Monica Pop a asigurat un castig indirect pentru firma la care fusese angajata cu un an si jumatate inainte, permitandu-i sa-si contiune acivitatea intr-o locatie centrala, situata intr-un spatiu de 30m2 chiar in incinta Spitalului de Oftalmologie.
In acest fel, firma Monona are un vad comercial excelent, datorita pacientilor care cumpara materiale medicale, in special cristaline pentru efectuarea operatiilor de cataracta.

Ce ti-e si cu Monica Pop: a incercat sa-si faca bufet si i-a iesit cabinet! Si mai si vinde cristaline bolnavilor

In 1996, Monica pop a scos un spatiu din spital la licitatie, pretinzand ca este doar pentru un bufet. Anuntul, publicat in Curierul national 20.03.1996 pag. 11 poate fi citit mai jos:




Numai ca imediat dupa semnarea contractului, Monona a inceput sa vanda si alte produse, care nu tin de gama alimentara: lentile, rame de ochelari si cristaline. Ulterior a fost facut si un cabinet.

Acest fapt demonstreaza ca Monica Pop nu avea deloc de gand sa deschida un simplu magazin de alimente, ci din capul locului a fost gandit ca sa devina cabinet medical si sa vanda articole medicale penru bolnavi.

Minciuna cu bufetul a fost folosita ca sa nu atraga atentia altor clienti potentiali. Daca s-ar fi anuntat de la inceput ca spatiul este destinat pentru vanzarea de produse medicale si pentru cabinet, cu siguranta ar fi aparut o multime de firme interesate in afara de Monona, si, probabil, cu o oferta mai buna.
Se mai poate observa ca anuntul din ziar nu precizeaza suprafata scoasa la licitatie si nici macar nu ofera un numar de telefon pentru contact. Persoanele interesate nu aveau practic nici o sansa sa afle detalii sau sa se inscrie la licitatie.

2 comentarii: