miercuri, 29 noiembrie 2017

Cum este protejata Monica Pop de Ministerul Sanatatii (partea I)

  • Monica Pop, reclamata administrativ dupa afirmatiile facute la Antena 3 la data de 03.04.2017 [Link]

  • Ministerul Sanatatii refuza sa trimita sesizarea la Comisia de Disciplina, asa cum prevedea art. 27 alin.2 din HG 1344/2007

  • Forin Bodog minte in mod ordinar: pretinde ca managerii de spital nu sunt functionari publici

  • Instanta il contrazice pe Bodog: "Managerii de spital sunt asimilati functionarilor publici" (sentinta nr. 54/01.03.2011 Curtea de Apel Alba Iulia)

  • Functionarii din Minister fac zid ca sa o protejeze pe Monica Pop: indiferent ce reclami, acestia refuza sa analizeze cazul

  • In opinia Ministerului Sanatatii, Monica Pop nu poate fi sanctionata de nimeni

    Ce se intampla daca reclami un manager de spital la Ministerul Sanatatii pentru abateri desciplinare? Si mai ales daca acel manager e Monica Pop? Ati ghicit, probabil: nu se intampla nimic.

    Dar sa luam lucrurile in ordinea cronologica:

    La data 03.04.2017, DNA emitea un comunicat de presa prin care a anuntat ca a inceput urmarirea penala fata de Monica Pop pentru infractiunile de abuz in serviciu si conflict de interese de natura penala.

    Nervoasa, Monica Pop trece imediat la atac. Intervine telefonic in direct la emisiunea "100 minute" de la Antena 3 si incepe imediat sa improaste cu acuzatii. Fireste, nu e ea de vina, e o razbunare diabolica la mijloc.

    "Este vorba de o razbunare a ministrului Vlad Voiculescu pentru ca mi-am permis sa-l contrazic la niste lucruri, a trimis Corpul de Control si le-a indicat sa gasesca ceva impotriva mea […]" se tanguie Monica Pop pe sonorul postului, in timp ce participantii la emisune o sustin, profund induiosati. Imediat, se trece la o "analiza" profunda a comunicatului DNA. Se discuta de firmele care au contract cu spitalul, dar nimeni nu spune numele lor sau cine le conduce. Se vorbeste despre contractele de inchiriere incheiate cu acele firme, dar nimeni nu arata vreun document.

    Monica Pop explica si iar explica, dar in afara de "razbunarea lui Voiculescu" nu spune nimic concret. Alessandra Stoicescu se preface si ea profund indignata de felul in care persecuta DNA-ul "marile valori" ale tarii. Ai senzatia ca asisti la o piesa de teatru bolsevica in care niste cabotini joaca roluri de oameni ai muncii, profund revoltati.
    In final, dupa 10 minute de dezbateri in care nu a fost prezentata nici macar o singura proba, decizia celor de la Antena 3 e unanima: Monica Pop este nevinovata! "Toata lumea stie ca suntei nevinovata!" rage la sfarsit Dumitru Coarna, un fost militian chemat frecvent de A3 ca sa-si dea cu pararea despre lucruri pe care nu le cunoaste.

    (Daca dorit amanunte in legatura cu afacerile ilegale din spital, cititi aici mai multe detalii [Link]).
     

    STOP!

    Sa punem capat ineptiilor anteniste si sa revenim la realitate. In afara faptului ca a mintit in mod ordinar in emisiune, Monica Pop a incalcat in mod grav mai multe articole din codul de conduita al functionarilor publici, asa cum este stabilit de legea nr. 7/2004.

    In primul rand, asa cum arata art. 9 alin. 3 din legea 7/2004,  Monica Pop avea obligatia sa precizeze in emisiune ca opiniile ei nu reprezinta punctul de vedere oficial al Spitalului Clinic de Urgente Oftamologice Bucuresti. Intrucat nu a facut acest lucru, oamenii pot sa creadaca ca aberatiile ei reprezinta pozitia oficiala a institutiei pe care o conduce.

    Deasemenea, art. 7 alin. 2) din acceasi lege precizeaza ca "Funcţionarilor publici le este interzis:
    a) să exprime în public aprecieri neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea [...]".
    Articolul 8 alin. 2) din  legea 7/2004 arata ca "În activitatea lor, funcţionarii publici au obligaţia de a respecta libertatea opiniilor şi de a nu se lăsa influenţaţi de considerente personale sau de popularitate. În exprimarea opiniilor, funcţionarii publici trebuie să aibă o atitudine conciliantă şi să evite generarea conflictelor datorate schimbului de păreri".

    Asadar, Monica Pop a prezentat in mod fals si subiectiv activitatea institutiei pe care o conduce, lansand atacuri la persoana impotriva ministrului Vald Voiculescu si prezentand activitatea de control a Ministerului Sanatatii drept o "razbunare personala".

    Pe baza acestor considerente, am depus la Ministerul Sanatatii sesizarea nr. 63174/16.11.2017. O copie a acestui document poate fi descarcata de aici: [Link]

    La scurt timp de la depunere, am primit raspunsul din parte Ministeruli Sanatatii, pe care il puteti citi mai jos:

    Cum calca ministrul Bodog legile in picioare ca sa o scape pe Monica Pop de la raspundere:

    Desi raspunsul nu este foarte mare, el contine un numar ridicat de ilegalitati. Sa le vedem pe rand:

    1. Sesizarea mea trebuia trimisa obligatoriu la Comisia de Disciplina a ministerului, asa cum prevede art. 27 alin.2 din HG 1344/2007

    Atunci cand reclami abaterile disciplinare facute de un functionar public, asa cum este Monica Pop, sesizarea trebuie sa ajunga in termen de trei zile de la depunere la Comisia de Disciplina competenta, asa cum arata art. 27 alin. 2 din HG 1344/2007:
    2) Sesizarea se depune la registratura autorităţii sau instituţiei publice în cadrul căreia funcţionarul public îşi desfăşoară activitatea, respectiv la registratura autorităţii ori instituţiei publice la nivelul căreia este constituită comisia de disciplină competentă potrivit prezentei hotărâri. Sesizarea se transmite secretarului comisiei de disciplină în termen de maximum 3 zile lucrătoare.

    Dupa cum se observa, sesizarea mea nu a ajuns la comisie. Raspunsul a fost redactat direct de Oana Catalina Grigore, care este functionar in cadrul departamentului de realtii cu publicul si nu are atributii sa analizeze sesizarile cu privire la abaterile disciplinare.

    Asadar, Ministerul Sanatatii nu numai ca nu o sanctioneaza pe Monica Pop, dar nu vrea nici macar sa analizeze fapte ei.


    2. In ciuda faptului ca Bodog neaga, Monica Pop este functionar public si poate fi sanctionata disciplinar de catre minister

    Punctul central al raspunsului este fraza in care cei din Ministerul Sanatatii neaga faptul ca managerii de spital sunt functionari publici. Ei pretind ca "in anexa legii 188/1999 [...] nu se ragaseste functia de manager al unui spital public ca fiind o functie publica [...]".

    Sa avedm cum interpreteaza instantele legislatia in vigoare. Prin sentinta nr. 54/01.03.2011 din cazul Boghici vs. Agentia Nationala de Integritate (dosar 1371/57/2009), Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit ca:

    "Avand in vedere ca, potrivit art. 165 alin. (1) din Legea nr. 95/2006, spitalul este unitate sanitara de utilitate publica, iar printre functiile prevazute in lista din Anexa Legii nr. 188/1999 privind functionarii publici se regaseste functia de manager public, instanta aprecieaza ca functia de manager de spital este asimilata celei de functionar public".

    Dupa cum vedem, Bodog este atat de nerusinat incat isi permite sa interpreteze legislatia in alte moduri decat o fac instantele, si asta doar ca sa o scape pe Monica Pop!

    Asadar, managerii sunt asimulati functionarilor publici si pot fi trasi la raspundere fara probleme in baza legii 188/1999, precum si a legii 7/2004 privind codul de Conduita al functionarilor publici. Ar fi absurd daca n-ar fi asa: ar insemna ca amangerii de spital sunt mai presus de lege si nu pot fi sanctionati niciodata disciplinar.

    3. In mod ridicol, Ministerul pretinde ca "nu are atributiile de cercetare si sanctionare disciplinara pentru afirmatiile facute in public de o persoana".

    Asadar, atunci cand e nevoie, celebra Monica Pop nu mai e manager de spital, ci doar o simpla "persoana".

    In cazul de fata, insa, nu este vorba de o persoana oarecare, ci de managerul unui spital public aflat in subordinea directa a Ministerului Sanatatii. Intrucat Monica Pop detine o functie de conducere, competenta solutionarii unei sesizari disciplinare revine comisiei de disciplina din cadrul autoritatii ierarhic superioare (in cazul de fata Ministerul Sanatatii), asa cum arata art. 10 alin.1 din HG 1344/2007. Conform Anexei 2 sectiunea A din HG 144/2010, Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti este o institutie aflata in subordinea directa a Ministerului Sanatatii.

    Intrucat Monica Pop a fost numita in functie de catre ministrul sanatatii, tot ministrul este cel care poate aplica sanctiuni la propunerea comisiei de disciplina, asa cum arata art. 78 alin. 2 din legea 188/1999: "Sancţiunile disciplinare prevăzute la art. 77 alin. (3) lit. b)-e) se aplică de persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică, la propunerea comisiei de disciplină".

    Desemenea, un functionar public trebuie sa aiba grija ce afirma in puiblic astfel incat sa respoecte codul de conduita prevazut de lkega 7/2004, alfel chiar poate fi sanctionat disciplinar pentru afirmatiile facute.

    4. Jocul absurditatilor: Ministerul pretinde ca nu e de competenta lui, dar nu redirectioneaza catre institutia pretins competenta

    Sa presupunem acum, prin absurd, ca Ministerul Sanatatii ar avea dreptate si nu este de compeneta lui sa se ocupe de sanctionarea managerilor de spital. ce spune legea in aceste cazuri? Petitia se redirectioneaza catre insitutia compenetnta in termen de 5 zile, asa cuma arata art. 6(1) din OG 27/2002.

    "Petiţiile greşit îndreptate vor fi trimise în termen de 5 zile de la înregistrare de către compartimentul prevăzut la art. 6 alin. (1) autorităţilor sau instituţiilor publice care au ca atribuţii rezolvarea problemelor sesizate, urmând ca petiţionarul să fie înştiinţat despre aceasta."

    Prin urmare Ministerul face un joc murdar: neaga ca ar intra in competentele lui sa plice sanctiuni managerilor de spitale, dar nu redicrectioneaza sesizrea catre institutia pretins competenta. Cu alte cuvinte, faca ar fi sa ne luam dupa ei, nimeni nu o poate sanctiona pe Monuca Pop.

    Realitatea, din fericire, este cu totul alta: Monica Pop este asimilata unui functinar public si este exact de competenta Ministerului Sanatatii sa se ocupe de reclamatiile depuse impotriva ei.

    Faptul ca ministrul Bodog impreuna cu alti functionari din miniser fac zid ca sa o salveze pe Monica Pop de sanctiunile disciplinare este extrem de grav si reflecta una din politicile PSDiste: Oamenii nostri nu patesc nimic, indiferent ce fac!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu