miercuri, 16 mai 2012

ANI - succesul incompetentei

  • Cei din Spitalul de Oftalmologie sfideaza iarsi legea! De ani de zile REFUZA sa-si trimita declaratiile de avere si de interese la ANI FARA SA PATEASCA CEVA PENTRU ASTA! Nici macar nu sunt amendati! Au devenit IMUNI in fata legii!
  • Angajatii ANI folosesc propria lor incompetenta drept scuza: "Amenda s-a prescris!" (dupa ce doi ani de zile au stat degeaba si nu au facut nimic pentru a sanctiona conducerea Spitalului de Oftalmologie)
  • Seful ANI, Horia Gerogescu, ne minte in fata: la televizor pretinde ca se aplica legea, in practica nu prea are curajul sa se atinga de coruptii din sistemul sanitar, mai ales de cei de la oftalmologie
  • ANI ne demonstreaza ca este incapabila sa aplice legea chiar si la nivel elemantar: nu poate da nici macar o simpla amenda
Raspuns oficial ANI: "In arhiva Agentiei Nationale de Integritate nu exista declaratii de avere sau de interese trimise de Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti." (21.03.2012, vezi mai jos documentul)

*********************************************

(Important: daca nu sunteti familiarizati cu legea 176/2010, cititi mai intai paragraful de la sfarsitul articolului, intitulat Aspecte legale)

Pana in momentul de fata, cei din Spitalul de Oftalmologie nu au trimis nici macar o declaratie de avere sau de interese la ANI.
Iata mai jos confirmare oficiala, din care ma multumesc sa citez doar: "in arhiva Agentiti Nationale de Integritate nu exista declaratii de avere sau de interese trimise de Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti." (mai nou ANI a inceput sa mai si raspunda la cererile pe care le depun, inainte nu facea nici macar atat. E un semn de progres, insa probabil ca le mai trebuie un secol de evolutie pana cand vor ajunge sa-si faca treaba ca la carte).



Bun! Asadar ANI recunoaste cu foarte multa seninatate ca ditamai institutia de stat nu-si trimite declaratiile, asa cum cere legea, iar ei nu fac efectiv nimic.

Amintesc ca am sesizat ANI cu privire la lipsa declaratiilor inca din 2010 (petitia 555/G/2010 vezi aici [Link] ). ANI nu a luat nici o masura.
Din toata conducerea Spitalului de Oftalmologie (10-15 persoane), numai doua persoane isi mai depun din cand in cand declaratii de avere sau interese, fara ca aceste acte sa mai ajunga si la ANI. Oricum nu patesc nimic, asa ca de ce sa se mai deranjeze, nu?

Vazand ca cei din ANI fac pe prostii, am redactat rapind o petitie-raspuns in care ceream in mod explicit ca persoanele responsabile din spital sa fie sanctionate cu amenda. In mod normal ar fi trebuit ei sa faca acest lucru din oficiu, deoarece stiau de mult cum sta situatia.

Iata mai jos petitia trimisa de mine.


Cum a mintit ANI ca sa o menajeze pe Monica Pop

La petitie primesc in scurt timp un raspuns absolut stupefiant:
Citez: "va aducem la cunostintaca termenul prevazut de art. 13 alin 1 din OG 2/2001 [...] pentru aplicarea sanctiunii contraventionale s-a prescris, declaratiile de avere si de interese la care dvs faceti referire fiind cele care ar fi trebuit depuse pana la data de 15 iunie 2011."
Semneaza Anamaria Anghelescu, inspector de integritate (!).



Haideti sa vedem cate tampenii este in stare sa scrie aceasta individa in numai doua randuri:

1) scoate din burta ziua de 15 iunie 2011 ca pretinsa data de infaptuire a contraventiei.
De unde si pana unde 15 iunie? Nu scrie in lege asa ceva. Dupa cum am vazut mai sus, legea prevede ca declaratiile de avere se trimit la ANI in 10 zile de cand sunt depuse de angajati, iar depunerea unei declaratii de avere poate fi facuta oricand in timpul anului! Daca cineva isi depune declaratia pe 3 februarie, sa zicem, pana pe 13 februarie institutia are obligatia sa trimita actul la ANI, altfel incalca legea si trebuie aplicata amenda.

15 iunie este cu totul altceva: este data limita pana la care poti sa-ti depui sau sa-ti actualizezi declaratia pe anul fiscal anterior. Ati inteles? Termen limita! Asta nu insemna ca toti angajatii se strang gramada fix pe data de 15 iunie sa-si depuna declaratiile. Pot foarte bine sa-si completeze declaratiile si inainte sau dupa aceasta data.
In plus, declaratiile de avere se mai depun si cu alte ocazii (in afara de actualizarile anuale): cand cineva este numit intr-o functie de conducere sau cand isi incheie activitatea. Garanteaza numita Anghelescu ca de la inceputul anului 2012 pana acum nimeni din spitalul de oftalmologie nu a depus vreo declaratie care trebuia trimisa la ANI? Macar a facut vreo verificare? Normal ca nu.

Sa retinem esentialul: declaratiile pot fi depuse pe tot parcursul anului (in functie de situatie) iar trimiterea lor la ANI se face in 10 zile de la primire.
Atunci de ce incearca numita Anghelescu sa ne bage pe gat cu forta data de 15 iunie 2011? Simplu, ca sa o scape de amenda pe Monica Pop. Sa mergem mai departe cu analiza.

2) invoca aiurea art. 13 alin 1 din OG 2/2001. Hai sa citim mai intai ce scrie:
   "(1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarairii faptei."
Buun! Corect! dar hai sa citim si ce scrie un rand mai jos:
      "(2) In cazul contraventiilor continue termenul prevazut la alin. (1) curge de la data constatarii faptei. Contraventia este continua in situatia in care incalcarea obligatiei legale dureaza în timp."

Acum sa ne gandim logic: avem o institutie de stat unde sunt depuse niste declaratii de avere. Se scurg cele 10 zile de la depunere si nimeni nu trimite declaratiile la ANI. Apare asadar o situatie ilegala si trebuie aplicata amenda. Ce se intampla dupa aceea? Dispare brusc obligatia de a trimite la ANI declaratiile de avere? Gata, nu le-am trimis, asta e, acum stam linistiti si ne vedem mai departe de treaba? Nu le-am expediat cand a trebuit, acum nu mai e nevoie le mai trimitem niciodata. Putem dormi linistiti, leafa merge inainte....

NU! Obligatia legala ramane, pana la reintrarea in legalitate. Asadar, institutia incalca legea cu fiecare zi in care intarzie sa trimita declaratiile la ANI! Chiar daca nu le-a trimis la timp, asta nu insemna ca nu trebuie sa le mai trimita niciodata!

Asadar, in situatia descrisa de mine, aveam de-a face cu o contraventie continua, care trebuie calculata de la data constatarii faptei! (Adica data la care le-am trmis eu ultima sesizare, ca angajatii ANI nu au fost in stare sa constate singuri ca lipsesc declaratiile Spitalului de Oftalmologie.)

Prin urmare nu se aplica alin. 1 din art. 13 OG 2/2001, ci se aplica articolul 2 din acelasi paragraf de lege.

Vedeti in ce hal poate sa minta un inspector de interitate cand i se cere sa aplice legea?
Da, stiu ca e dificil. Cand e vorba de spitalul de Oftalmologie si de Monica Pop, toata lumea da inapoi, in afara de mine. Eu sunt singura persoana care a avut curajul sa demaste coruptia din oftalmologia romana.

Acuma sa privim situatia si din alt unghi.  Sa zicem, prin absurd, ca numita Anamaria Anghelescu ar avea dreptate 100%. Sau 200%.
Ce faci? Invoci propria ta incompetenta drept scuza? Stii, stimate cetatean, desi am fost sesizati de ani de zile ca lipsesc niste declaratii, noi nu am facut nimic, am lasat timpul sa treaca iar acuma fapta s-a prescris. Suntem si tampiti si incompetenti. Dar nu conteaza, atata timp cat lucram la ANI, aici  suntem platiti pentru asta....

***************************************************

Aspecte legale
Conform legii 176/2010, fiecare institutie de stat are obligatia de a trimite copii dupa declaratiile angajatilor la ANI:

"ART. 2 (legea 176/2010)
Declaratiile de avere si declaratiile de interese se completeazã potrivit anexelor nr. 1 si 2 si se trimit Agentiei copii certificate, impreuna cu codul numeric personal al declarantului."

In cat timp? Legea ne lamureste si cu acest aspect: in termen de 10 zile de cand sunt primite de la angajati. (art. 6 pct. 1 lit. f) din legea 176/2010):
"trimit Agentiei, in vederea indeplinirii atributiilor de evaluare, copii certificate ale declaratiilor de avere si ale declaratiilor de interese depuse  [...] in termen de cel mult 10 zile de la primirea acestora;"

Cine se ocupa de asta? Simplu: este desemnata la nivel de institutie o persoana care sa stranga declaratiile de la angajati si sa le trimita la ANI (art 5 legea 176/2010). Mai are si alte obligatii in afara de asta.

Pana aici e simplu, nu? Dar ce se intampla daca nu sunt respectate obligatiile de mai sus?
Ei bine, in cazul acesta, legea prevede amenda contraventionala (art. 29 legea 176/2010):

"Nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 6 de cãtre persoanele responsabile cu implementarea prevederilor prezentei legi constituie contraventie si se sanctioneazã cu amenda de la 50 lei la 2.000 lei.[...]".

Dupa cum vedem, legea este atat de clara incat pana si o persoana cu un intelect limitat ar pricepe ce vrea sa spuna.
Nu este si cazul primatelor care fac parte din Agentia Nationala de Integritate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu