duminică, 14 octombrie 2018

Operațiunea “Teroarea Luminii” – partea II


  • Medicul Burcea Marian, trimis in judecată de DNA, a obținut prin fraudă postul de director medical la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice București
  • Dovada fraudei: Anunțul de concurs [Link] nu conținea nici bibliografia, nici temele de proiect, încălcând regulamentul prevăzut de Anexa Ordinului MS 954/2017.
  • In urma concursului fraudat, Burcea a obținut nota 10 la toate probele [Link] [Link]
  • O mână spală pe alta: in anul 2010, Burcea Marian o ajuta pe Monica Pop sa obțină nota 10 la un alt concurs fraudat, pentru funcția de manager de spital [Link]
  • Acum, Monica Pop i-a întors favorul și l-a numit director medical prin decizia nr. 88/20.06.2018 [Link]
  • Pentru postul de director medical, Burcea Marian primeste lunar 16.732 lei
  • Burcea este abonat la funcția de director medical încă din 2011
  • Cine este Burcea Marian:
    • fost director CASAOPSAJ
    • fost director CNAS (numit de Guvernul PSD Grindeanu)
  • Burcea Marian a fost trimis in judecata de DNA pentru decontari fictive de 4,5 milioane de euro de la CNAS, alaturi de 58 de persoane si 31 de firme [Link]


Concursurile pentru funcțiile de conducere, o fraudă continuă


La Spitalul de Oftalmologie, concursurile pentru funcțiile de conducere au ajuns să fie doar o gluma proastă. Sau, mai bine zis, o fraudă ciclică.

Dupa cum se știe, legislația prevede organizarea unui concurs la câțiva ani pentru fiecare funcție de conducere din spitalele publice, cum ar fi cea de manager, director medical sau șef de secție. In teorie, dacă s-ar respecta legile, am avea mereu persoane noi in funcțiile de conducere.
Realitatea, însa, este mai puțin ideala: de multe ori posturile sunt deținute pe viata, iar concursurile sunt fraudate in mod automat, in așa fel încat anumite persoane sa ramana permenant in fruntea institutiilor medicale.


Burcea Marian, director medical prin fraudă

Un alt abonat etern al funcțiilor de conducere este medicul militar Burcea Marian. Pe langă faptul ca a fost director la CASAOPASJ si CNAS, Burcea deține, din anul 2011, și functia de director medical la Spitalul de Oftalmologie București.

In luna iunie 2018, Spitalul de Oftalmologie organiza un nou concurs pentru funcția de director medical. Anunțul a fost postat pe pagina instituției și o copie o puteţi citi aici [Link].

Se poate observa imediat ca anuntul incalcă legislatia care stabileste regulamentul de concurs (stabilit prin Ordinul MS 954/2017. Astfel, anunțul de concurs:

- nu conține bibliografia 
- nu conține temele de proiect

 Regulamentul de concurs prevede că bibliografia şi temele de proiect se includ, in mod obligatoriu, chiar in anunţul de concurs, aşa cum arată art. 5 alin. 2 din Anexa Ordinului MS 954/2017 [Link]

Anexa Ordinului 954/2017



Art. 5

Alin. 2 Anuntul afisat la sediul si, dupa caz, pe pagina de internet a unitatii sanitare publice organizatoare a concursului va cuprinde în mod obligatoriu urmatoarele elemente:
e) bibliografia si, dupa caz, tematica;
f) temele de proiect;
Intr-o tentativa penibila de a ascunde frauda, cei care au organizat concursul au pretins ca “Datele necesare întocmirii proiectului se vor obține de pe site-ul spitalului www.spitalul clinic de urgențe oftalmologice sau la sediul unității din București.” Linkul pus de ei (sau mai bine zis un fragment de link) este nefunctional. Nici pe pagina spitalului nu a fost publicata vreo bibliografie.  In orice caz, trebuie subliniat că regulamantul arată in mod limpede ca bibliografia si temele se proiect se introduc direct in anunț, asadar se exclude folosirea link-urilor si a frazelor de genul “intrebați spitalul penru mai multe informații”.

Asadar, spitalul avea obligatia sa includa in anuntul de concurs atat bibliografia, cat si temele cadru. Faptul ca aceste elemente obligatorii nu au fost publicate in anunt demonstreaza, mai presus de orice indoiala, ca asa-zisul concurs nu a fost decat o frauda. Practic, Burcea Marian a participat la un concurs pentru care nu a avut nimic de invatat sau de pregatit.

Ca un contra-exemplu, public mai jos un alt anunt de concurs, pentru un post mai modest, de economist. De aceasta data, Monica Pop nu a uitat să includă si bibliografia chiar in anuntul de concurs [Link]

Asadar, regulemntul de concurs este respectat numai pentru posturi mărunte, nu și pentru funcțiile de conducere, cum este cea de director medical.

In urma “concursului”, medicul Burcea a obtinut nota 10 la toate probele, atat la scris [Link], cat si la sustinerea proiectului [Link]. Nu trebuie uitat ca si Monica Pop a obtinut nota 10 la doua concursuri fraudate pentru functia de manager, in 2010 si in 2014 [Link]. Aici trebuie mentionat ca intre Monica pop si Burcea Marian exista o stransa prietenie, fapt recunoscut chiart de ei in pozele postate pe Facebook. Cine se aseamana, se aduna și se ajută reciproc.



In 2010, Burcea Marian facea parte din comisia de evaluare care a declarat-o câștigătoare pe Monica Pop, cu nota 10. In 2018, Monica Pop i-a întors favorul,  declarându-l câștigator al concursului pentru funcția de director medical,  tot cu nota 10. După cum vedem, se respectă principiul “o mână spală pe altă”.


Abonat la conducere

Nu este pentru prima dată cand Burca Marian a obtinut functia de director medical. La pagina 3 din raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății din 2016 [Link] arată că a mai fost numit în functia de director medical in 2011 si 2014 (tot în urma unor “concursuri”).



În paralel, Burcea Marian a fost până de curand director la CASAOPSNAJ si director la CNAS. In urma unei mega-anchete, Burcea Marian a fost trimis in judecata de DNA pentru un prejudiciu de 4,5 milionae de euro, alaturi de mulți alți inculpați [Link]

Ca o concluzie, trebuie reținut că, dacă ești foarte competet, poți câștiga cu nota 10 orice concurs pentru o functie publică de conducere. Chiar și un concurs fară bibliografie. Important este să fii cinstit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu