vineri, 13 ianuarie 2012

Monca Pop, un fals profesor universitar (partea I)

Va mai amintiti de "tovarasa academician, doctor inginer, savanta de renume mondial” si despre felul in care a primit aceasta lista de titluri?
Stati linistiti, vremurile de atunci nu au apus, trecutul se repeta. Avem acum o situatie asemanatoare.
Monica Pop, de la Spitalul de Oftalmologie, a obtinut titlul de profesor universitar prin FRAUDA, la inceputul anului 2008.

Pe scurt:

  • Ca sa devina profesor univeritar, Monica Pop ar fi trebuit sa aiba un minim de doua articole stiintifice cotate ISI.
  • In fisa de autoevaluare, Monica Pop a mintit cu nerusinare pretinzand ca are "3 articole cotate ISI". In realitate nu are nici macar unul. Acest lucru poate fi verificat de orice persoana interesata in cateva minute.
  • Minciuna folosita de Monica Pop a fost trecuta cu vederea in mod intentionat de toate comisiile de la UMF Carol Davila si din CNATDCU (Ministerul Educatiei).
  • Numitorul comun in aceste comisii este Florian Popa, rectorul UMF. El este cel care o ajuta constant pe Monica Pop sa-si duca ilegalitatile pana la capat.
  • Desi Monica Pop nu a indeplinit criteriile minime, ea a devenit (in mod ilegal) profesor universitar prin ordinul MEdC 3669/2008. Ministerul Educatiei incearca sa o acopere refuzand sa publice acest ordin pana in prezent. Special procedeaza asa, ca sa nu poti contesta in instanta actele cu pricina daca descoperi fraude legate de titlurile universitare.
  • Cu toate acestea, am constestat "pe orb" (adica fara sa am documentul in fata) ordinul prin care i-a fostr atribuit titlul de profesor numite Monica Pop.

Partea 1. SFREDELIND CORUPTIA

In 2008 aparea un articol interesant in "Cotidianul", in care jurnalistul Razvan Marius Vintilescu descoperea ca Monica Pop candida la titlul de profesor universitar fara sa indeplineasca criteriile minime impuse de lege. Fragmentul care ne intereseaza se intituleaza "Monica Pop, profesor de ochii lumii" si facea parte dintr-un articol mai mare avand titlul "Alegeri pe blat la medicina bucuresteana" [Link]  ) Partea despre Monica Pop e undeva pe la mijlocul paginii.

In acel fragment ziaristul demonstra ca Monica Pop nu avea la capitolul "contributie stiintifica" nici macar un articol cotat ISI, desi regulamentele in vigoare prevedeau ca trebuie sa aiba minim doua. Totodata, el clarifica diferentele dintre "cotare ISI" si "indexare ISI" pentru a inlatura confuziile special create de Monica Pop si de cei care au evaluat-o.

Am verificat toate afirmatiile din articol, punct cu punct, cu legile in fata si am ajuns la concluzia ca autorul articolului are dreptate.

Haideti sa facem si noi verificarea impreuna, pas cu pas, ca sa depistam frauda. Nu va trebuie decat conexiune la internet.

1. Care sunt conditiile necesare ca sa ajungi profesor universitar? Pentru perioada la care fac referire, adica anul 2008, regulamentul era stabilit de Ordinul MEdC nr 5098/2005 [Link], completat prin ordinul MEdC 3548/2006 [Link] (Atentie la linkurile de pe Mediafire, au obiceiul sa va deschida reclame mai intai)
O persoana care aspira sa devina profesor universitar trebuie sa aiba 4 articole cotate ISI sau indexate in bazele de date internationale. Din cele 4 articole ISI doua pot fi echivalate cu un numar mai mare de articole in revistele nationale. Restul de doua aticole cotate ISI sunt absolut obligatorii si nu mai pot fi echivalate prin nimic altceva.
In anexa ordinului 3548/2006 exista cerinte si mai precise:

Domeniul Sanatate: "Un articol cotat ISI se echivaleazã cu patru articole în reviste nationale recunoscute în domeniu. Cel putin douã articole trebuie sã fie cotate ISI."


Asadar, fara doua articole cotate ISI nu poti deveni (legal vorbind) profesor universitar.

 2. Monica Pop si-a depus o fisa de autoevaluare la UMF Carol Davila. Documentul poate fi descarcat de aici [Link]

In acea fisa, la pag. 9 si 10 ea pretinde in mod mincinos ca are trei articole cotate ISI, publicate in revista "Satu Mare - Studii si Comunicari Seria Stiintele Naturii"




3. Revista cu pricina din Satu-Mare NU ESTE COTATA ISI (si fireste, nici articolele continute). Cum verificam? Avem la dispozitie doua metode:

Metoda 1:
Intram pe siteul CNCSIS la  http://www.cncsis.ro/articole/1901/Arhiva-2005-2010.html si verificam listele de publicatii din perioada 2008 si 2007. Revistele romanesti cotate ISI sunt trecute in listele de categorie A.
Ce observam? Revista "Satu Mare" nu pare pe nici o lista de categorie A, prin urmare nu este cotata ISI. Apare in schimb pe listele de categorie C, adica publicatii care nu iti ofere nici un punct la capitoul evaluarea stiintifica.

Cititi mai jos explicatiile legate de evaluarile revistelor facuta de CNCSIS.

Metoda 2:
Intream direct pe pagina institutului Thopson ISI , mai exact aici [Link]. Publicatiile cotate ISI sunt cele care fac parte din sectiunea Web of Science:

Cautam dupa cuvintele Satul Mare si in mod firesc, nu gasim nimic. No matches found for the query.
Daca vreti puteti sa cautati si dupa codul ISSN. Revista din Satu Mare are codul 1582-201X

Iarasi nimic. Revista din Satu-mare NU ESTE COTATA ISI, in ciuda minciunilor sustinute de Monica Pop.


4. Cu toate ca Monica Pop nu avea nici macar un singur articol cotat ISI, acest lucru a fost intentionat trecut cu vederea de comsiile de evaluare.
Astfel, o comisie din cadrul UMF Carol Davila a notat in fals pe formular ca Monica Pop detine "3 articole cotate ISI" pentru care primeste nu mai putin de 12 puncte (3 x 4 puncte pe articol).


Dupa cum ati vazut mai sus, cele trei articole din revista Satu Mare nu numai ca nu sunt cotate ISI, dar (conform CNCSIS) fac parte din lista de cat C, pentru care nu primesti nici un punct.



5. De la UMF Carol Davila dosarul de profesor a ajuns repede la CNATDCU unde a fost evaluat de comisia de medicina.

Desi atat Floarian Popa cat si cei din comisie citisera articolul din Cotidianul, dupa cum se arata in procesul verbal de mai jos, nu au tinut seama de neregulile semnalate in presa si au aprobat dosarul de obtinere a titlului de profesor pentru Monica Pop.


Dupa cum puteti citi in procesul verbal, "Sesizarile ziaristului de la Cotidianul, Razvan Vintilescu au fost analizate". In ce fel? Nu se mai mentioneaza.

In procesul verbal NU SE DA NICI UN FEL DE EXPLICATIE SAU MOTIV care sa justifice respingerea dezvalurilor facute de ziarist.

Cu alte cuvinte: Noi, cei din comisie, nu luam in considerare ce spune Razvan Vintilescu. Cum? De ce? Asa vrem noi si noi suntem autoritati. Ce spunem noi e sfant si nu are nevoie de justificare.
Atat Monica Pop cat si cei din comisiile de evaluare au preferat sa nege realitatea pana al absurd, sustinad in permanenta ca cele trei articole publicate in revista Satu-Mare "sunt cotate ISI". Asta in ciuda faptului ca orice persoana interesata poate sa descopere in 5 minute ca afirmatiile lor nu corespund realitatii, asa cum am aratat mai sus.

Sa vedem ce afirma atunci Florina Popa, rectorul UMF Carol Davila, cand a fost intrebat referitor la revista din Satu-Mare:
"Am verificat si eu pe Internet si acea revista este cotata ISI. Surprinzator, dar e cotata".

Dupa ce ziaristul i-a prezentat mai multe probe care demonstrau contrariul, Florina Popa a bataut in retragere si a evitat un raspuns categoric.
"Daca nu e cotata, o sa fie analizata la minister si o sa se vada acolo. Inseamna ca o sa fie probleme. Eu am fost presedintele comisiei ce i-a analizat dosarul la nivelul UMF-ului, dar doar pentru ca sint rectorul universitatii"

La minister, dupa cum am putut vede in procesul verbal, s-a "discutat" problema, iar Monica Pop a fost acceptata, chiar daca nu indeplinea conditiile.

Monica Pop, deasemenea, minte cu indarjire repetand mereu ca are articole "cotate ISI" iar ce a aparut in presa este rodul unor "dusmani" nenominalizati.
"Acea revista este cotata ISI. Eu am gura destul de mare si destui dusmani. Va dati seama ca, daca ar fi fost ceva in neregula, ar fi sarit imediat. Cred ca revista e cotata ISI de un an de zile". (Cotidianul, 11.02.2008)
Revista nu a fost cotata ISI si nu este cotata ISI nici in prezent.
Monica Pop minte fara nici o jena. Partea rea este ca cei care trebuiau sa o verifice au lasat frauda sa mearga mai departe, exact asa cum a vrut ea.

Am descris deocamdata doar frauda facuta de Monica Pop si cei din comisiile de evaluare.
URMEAZA partea a II-a, in care voi descrie cum am dat Ministerul Educatiei in judecata.

3 comentarii:

  1. Fals. Caută studii la pagina de pe thompsonreuters.com si o sa gasesti publicatia de la Satu Mare.

    http://ip-science.thomsonreuters.com/cgi-bin/jrnlst/jlresults.cgi?PC=MASTER&Word=Studii


    SATU MARE STUDII SI COMUNICARE SERIA STIINTELE NATURALE
    Annual ISSN: 1582-201X
    SATU MARE STUDII SI COMUNICARE SERIA STIINTELE NATURALE, MUZEUL JUDETEAN SATU MARE, SATU MARE, ROMANIA, 00000

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gresesti, stimate anonim. Tu ai cautat generic in toata baza de date Master Journal List. Nu tot ce este acolo e ina acelasi timp cotat ISI.
      Publicatiile cotate ISI fac parte doar din subgrupa Science Citation Index Expanded™ (Web of Science). Restrictioneaza cautarea doar la acea categorie si vei vedea ca nu mai gasesti nimic. Poti sa testezi in schimb cu o publicatie autentica cotata ISI, sa vezi ca o sa-ti apara.
      REVISTA DIN SATU-MARE NU ESTE COTATA ISI!

      Ștergere
  2. Pe madam Pop asta n-o poate investiga cineva dpdv penal?

    RăspundețiȘtergere